hiv


  1. "human immunodeficiency virus"ün kısaltması. halk arasında yanlış olarak "hiv virüsü" şeklinde kullanılır ve sadece aids etkeni olduğu bilinir.

    bu virüs insanın bağışıklık sistemini çökerten ve kişinin mikroplara karşı savunmasız kalmasına neden olan bir virüstür. vücut sıvılarıyla insandan insana bulaşsa da tükürükle falan bulaşmaz sadece kan, meni gibi sıvılarla ve doğumda anneden bebeğe bulaşabilir.

    virüs her bulaştığı insanda aids hastalığına neden olmaz, bazı insanlar genetik yapılarındaki bir defekt dolayısıyla bu virüsten etkilenmez ve taşıyıcı olarak yaşamaya devam ederler (bu durumun klasik örneği de magic johnson adlı nba efsanesidir)

    virüs aids hastalığına sebep olduğunda kişinin yapabileceği ne yazık ki pek bir şey yok. şu anda aktif olarak kullanılan ilaçlar virüsü baskı altında tutabilse de vücuttan atamamaktadır. eğer ilaçlar virüsü baskılayamazsa ve aids ilerlemeye devam ederse kişinin sonunu vahim olarak adlandırabiliriz. burada önemli ayrıntı kişinin aids'ten değil aids dolayısıyla meydana gelen bağışıklık çökmesi sonucu kişinin vücudunda cirit atan diğer mikropların yaptığı hastalıklardan ölmesidir. yani aids değil bronşit öldürür.

    not: insan hayatı için hoş olmasa da hiv muhteşem bir virüstür ve araştırılmaya devam edilmektedir.

mesaj gönder