1. 1903 yılından beri düzenlenen geleneksel fransa bisiklet yarışı. ilk olarak L’Auto gazetesinin tirajlarını arttırmak amacıyla düzenlenmiştir(benzer bir hikaye için (bkz: giro d'italia) ). 1930'lar itibariyle fransa'da popülerlik kazanmıştır. Günümüzde popülerliği fransa'yı aşıp dünyanın en çok izlenen üçüncü spor organizasyonu konumundadır. Dünyanın en prestijli bisiklet yarışıdır. bu yarışı kazanan bisikletçiye sezonun en başarılı bisikletçisi denilebilir ki hitap ettiği kitle açısından bakılırsa bunun doğru olduğu düşünülebilir.

    genel klansman birincisine sarı mayo, sprint klansmanında birinciye yeşil mayo, yokuş klansmanı birincisine kırmızı puantiyeli mayo, 25 yaş altı en başarılı bisikletçiye ise beyaz mayo ödülü verilir. yarış süresince puan ve sıralama değişiklerine göre bu mayoların sahipleri sürekli değişir. bu mayoların her biri sporcuya para ödülleri de kazandırır.

    günümüzde en çok kazanan ve en çok adı anılan bisikletçi chris froome'dur. 2013 ve 2015 yıllarında bu yarışı birincilikle bitiren britanya'lı sporcu chris froome hakkında bir çok doping iddiası vardır. zaten bisiklet sporunun ve bu yarışın en büyük belası doping olmuştur. özellikle doksanların sonunda ve iki binlerin başında büyük bir doping patlaması olmuştur ve bir çok isim ceza almıştır. o yüzden bisiklet yarışlarında her başarılı sporcu için "acaba dopingli mi?" sorusu akıllara gelir. geçmişte hala aklanmayan bir sürü yarış vardır ve kimin temiz bir şekilde başarı kazandığı kimin dopingle başarı kazandığı net değildir. dopingden bahsetmişken tour de france'ı yedi kez kazanan ancak doping nedeniyle tüm birincilikleri elinden alınan, tarihin en büyük sporcularından biri olarak gösterilmiş olan lance armstrong'un adını da anmadan olmaz.

    özellikle bu yarışın ekonomik tarihi, sponsorluk olayları, yarışın fransa ekonomisine kattıkları, yarışçıların kazandıkları, doping olayları ile ilgili bilgi arayışındaysanız Fransa Bisiklet Turu Tarihi - Jean-François Mignot kitabını tavsiye edebilirim. ancak önden belirteyim bu kitabın adı her ne kadar fransa bisiklet turu tarihi olsa da fransa bisiklet turu'nu ekonomik anlamda ele almıştır. o müthiş başarı hikayelerini bulamayacağınızı söyleyebilirim.

    bu yılki edisyonu için (bkz: le tour de france 2016) . 2 temmuz - 24 temmuz 2016 tarihleri arasında koşulacaktır. etap güzergahları açıklanmıştır bunun için resmi web sitesinde harita mevcuttur: http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/overall-route.html

    dipnot: bu başlık gelecekte güncellenecektir. şimdilik bu kadar diyelim, internetten alıntı yapmayı pek sevmiyorum. evime ve kütüphaneme kavuştuğum zaman daha geniş bir tour de france incelemesi yapacağım.
    dipnot2: başlığın türkçe açılma durumu olabilir ancak dünyanın her yerinde bilinen adı ve orjinal adı bu olduğu için başlık bu şekilde açılmıştır. dilerseniz (bkz: fransa bisiklet turu) şeklinde bir yönlendirme yapılabilir, bu konularda moderasyondan bir yardım eli bekliyorum.

mesaj gönder