1. ----bu yazı rehber hazırlama amacıyla başlamış fakat günümüzde kimsenin yazılı rehber okumadığı hatırlanınca bir saatlik emek çöpe atılarak genel bir yazı olarak bitirilmiştir.----

    steam'de 250 saat + steam öncesi oynanış saatimle hakkında birkaç bir şey yazmam gerektiğini düşündüğüm oyun.

    giriş

    öncelikle bu oyun ham strateji severler içindir, içerisinde ne total war serilerinde olduğu gibi doğrudan yönettiğiniz ordu, ne de civilization'da olduğu gibi renkli, cıvıl cıvıl bir harita yoktur. her şey gayet ciddi ve sonuç odaklıdır. bu nedenle bu oyunu oynayacaksanız "ama savaşları ben yönetemiyorum" gibi şeyler söylemeyin. çünkü siz bir komutan veya kral değil, doğrudan ülkeyi yöneten, siyasi ve ekonomik kararlar veren kişisiniz.

    oyunu öğrenme

    oyunu öğrenmek çok basit değildir. emek vermek gerekir. ben oyunu ilk yüklediğimde 15 dakika falan oynayıp, uzun bir süre yüzüne bakmamıştım. böyle şeyler olabilir, yanınızda size oyunu öğretecek bir arkadaşınız yoksa kendiniz emek vermelisiniz.

    ingilizce seviyesi

    oyunu oynayabilmek için çok fazla ingilizce bilmenize gerek yok. anlamanız gereken birkaç kelime var, bunların ne olduğuna google çeviriden bakmanız sizin için yeterli olacaktır. örneğin oyunda unrest kelimesini görüyoruz, hiç ingilizce bilmesek bile hemen google çeviriye yazarak bunun "huzursuzluk" anlamına geldiğini öğreniyoruz. aynı şekilde piety ---> dindarlık, annex ---> ilhak, topraklarına katmak gibi.

    ülke seçimi

    muhtemelen eliniz ilk osmanlı'ya gidecektir, seçin. bu ülke büyük ben bunu yönetemem demeyin çünkü osmanlı bana göre oyunun en kolay devletlerinden birisidir ve yeni başlayanlar için idealdir. zaten oyunun da ilk önerdiği devlet budur. osmanlı seçmiyorsanız da osmanlı'nın yanında yöresinde bir devlet seçmeyin, yaşatmaz. birazcık kafanızı kaldırdığınız anda bir elçi yollar ve "selamun aleyküm, birdaha benim sınırımdaki herhangi bir devlete savaş açarsan karşında devleti aliyye'yi bulursun, kaşınma" der. artık oyun sizin için bitmiştir. bulabilirseniz osmanlıya karşı sizi savunacak deli yürek birkaç devlet daha bulun, oyun süreniz biraz daha uzar en azından.

    ---------------

    oyunda kendi devletinizi kurmak çok zevkli. hele bir arkadaşınızla kendi devletlerinizi kurup multiplayer oynuyorsanız sabah olduğunu ancak camdan vuran güneş ışıklarıyla anlarsınız. aynı zamanda en iyi arkadaşınızla bile oynasanız bazen anlaşmak, toprak paylaşmak zor olabiliyor. örneğin trade idea açmış arkadaşım benim ticaret noktama bir tüccar göndererek ticari gelirimi yarı yarıya düşürebiliyordu. bunu yapmaması için ne tavizler verdim. işin zevkli kısmı da burada zaten. ayrıca oyun yapımcılarına teşekkür ettiğim bir konu da, ben bütün ek paketlere sahipken oynadığım arkadaşlarımın hiçbir ek paketi olmamasına rağmen multiplayerda arkadaşlarımın da benim ek paketlerimden faydalanabilmesi. çok tatlı oldu gerçekten.

    papalık sistemini anlatabilecek ve şu ülkeyi oyna, çok zevkli diye tavsiye verecek arkadaşlar varsa kızıllandırabilir, memnun olurum.

mesaj gönder