• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
voskhozhdenie - larisa shepitko
1942 yılının kara kışında belarus'un ormanlık bir bölgesinde işgalci almanlardan ve işbirlikçi ruslardan kaçan bir grup partizan ve köylünün hem düşmanla, hem de açlık ve soğukla mücadelesi..
  1. ne denebilir ki bu film hakkında.

    ---------------- yüksek derecede spoiler içerir------------------

    aslında salt olarak filmdeki partizan örgütlenmesi değil, o örgütlenme özelinde bütün örgütlenmeler mercek altına alınmış. yani o adamlar yerine bir başka örgüte mensup başka iki adam koyabilirsiniz. sadakat, vefa, inanç, ölüm korkusu, ihanet, işbirlikçilik, pişmanlık, kendinden utanmak. hepsi mevcut bu filmde. ve bunu öyle güzel anlatmış ki yönetmen, ilginçtir ki ihanet eden adamı hiç suçlamadım. onun da kendine göre haklı nedenleri var. ve sanırım ihanetten sonra o denli pişmanlık hissetmesi içinde hala iyi bir adam olduğunu gösteriyor. işte bu o ihanetin menfaatten çok ölüm korkusu ve zayıflık anında yapıldığını gösteriyor. filmde ihanet etmiş ve bu ihanetten zevk alan iki adam daha var. onlara bakarak bu çıkarımı kolaylıkla yapabiliyoruz.

    siviller ise yine kendi dertlerinde doğal olarak, film hiç çaktırmadan "ne oluyorsa sivillere oluyor" mesajını da çok iyi vermiş. ve yönetmen yine güzel bir ayrıntıya değinmiş, yakalanan kadın hiç içtenlikle kızamıyor partizanlara. çünkü gözünde haklı bir tarafları var, onları seviyor, ama neden oldukları olaylardan dolayı da kızgın.

    velhasıl, başta da söyledik ya, çıkarın o iki adamı, koyun yerine iki pkk'liyi (türk ordusu nazidir demeye çalışmıyorum, sadece örgüt bağlamında değerlendiriyorum), onlardan hayatta kalanına itirafçı deyin, o üç rus sivilin yerine de savaşın ortasında kalmış 3 kürdü koyun, polis teşkilatındaki iki rusa ise korucu deyin.

    ne oldu? konu pek bir değişikliğe uğramadı değil mi? filme benim gözümde artı değer katan bu zaten.

    ---------------- yüksek derecede spoiler içerir------------------

    kısacası; mutlaka izlenmesi gereken bir filmdir.

mesaj gönder