1. sözlükte devinim ve dinamizmi yüksek tutarken bir taraftan da sürdürülebilir kalite ortamı nasıl sağlanır ? yönetimde olmasam da bu konu üzerinde epey kafa yordum .çünkü öyle ya da böyle insanlar artık populer kültürün gitgide seviyeyi aşağı çekmesinden ,kalitesizlikten,anlayışsızlıktan ,tartışma ve fikir edinme ,beyan etme kültüründen yoksunluktan , başka fikirlere tahammulsuzlukten şikayetçiler .hem gündemi takip edelim hem sıkılmayalım .hem de bilgisayar başında geçirdiğimiz süre içerisinde kişisel birikimimize katkı yapalım .taş üstüne bir taş daha koyalım .bunu yaparken de kendi bildiklerimizi paylaşalım ki neredeyse tüm değerleri dibe vurmakta intibası veren ülkede kültürel bir aydınlanma ışığı doğacaksa .(ki mutlaka olmalı ) bu ışığın gücüne şiddetine ne kadar katkıda bulunursak o kadar kardır düşüncesiyle arayıştalar . arayıştayız .
    öyle günler var ki 70 milyon insanı toplasam da şu düşüncelerimi anlatabilsem .ya da ''keşke şu kişinin düşüncelerini tüm ülke dinleyebilse '' dediğimiz çok olmuyor mu ?
    eğer niyetimiz buysa dikkat edilmesi gerekenler belli :

    1 -)
    ____________
    zeka pırıltısı göstermeyen.hangi derde derman olacağı belli olmayan başlıklara yorum bile yapmamak .kaale almamak .olumsuz da olsa altına birşeyler yazdığımızda gündem olarak yerini koruyacaktır .
    bu konuda örnek vermek gerekirse .
    a )- ''sinemada izlenen ilk film'' başlığı ne işe yarayabilir .herkesin izlediği ilk film farklı olabilir .olmasa ne olur ? altına yazılan ''esaretin bedeli '' ,''titanic '' gibi iki kelimelik entrylerin kime ne faydası olacaktır ?
    b)- ''tavsiye filmler'' veya ''tavsiye edilen gerilim filmleri'' gibi bir başlık ise en azından işe yarayacaktır. hepimiz film izlemek istediğimizde ''birileri kaliteli bir film tavsiye etse de izlesem'' demiyor muyuz ? hele hele bu başlığın altına yazanlar .sadece film ismi yerine neden o filmi beğendiğini de yazarlarsa tadından yenmez .

    2-)
    ---------------------
    gereksiz fav yapmamak .gereksiz karma vermemek . yine aynı şekilde ,fav ve karma verirken de cebimizden veriyormuş gibi de davranmamak .

    adam destan gibi yazmış .arşivlik bilgiler paylaşmış .bir iki fav alıyor .bir diğeri bir diğerine laf sokmuş ''hah gözünü seveyim kardeşim yürü beaaa ''niyetine bir sürü fav almış .

    ne olursa olsun egolarımıza ,siyasi görüşlerimize , hitap edene değil kaliteye ,zekaya ,birikime prim verilmeli . kişi iki satırla da olsa birilerinin işine yarayacak bir şey yazmışsa bir şekilde ödüllendirilmeli . fav olur +karma olur ...
    ''vay be ne kaliteli yazdım yarım saatimi harcadım ama güzel oldu '' diye düşünen a yazarın yazdığının hiç karma almaması . altına tek satır geyik bir bknz veren b yazarın onlarca fav alması a yazara ne hissettirir ? yazdıkları sitenin derinliklerine gömülüp gidecekse neden uğraşsın neden vaktini harcasın ? harcar mı bir daha ?

    bir şekilde sistem de çok beğenilen başlıkların ya da entrylerin üste çıkmasını .öncelikli olarak gözükmesini temin etmeli .

    3-)
    ----------------------------
    çok fazla başlık açılmıyorsa ya da çok fazla yazan olmuyorsa .ya da hep benzer konular üzerinde dolanıp duruyorsa site mudavimleri sitenin daha dinamik görünmesi için .eskiden açılmış konular da rastgele bir seçimle bir yerde görünmeli .yukarıda az yazan butonla istatistikler butonu arasında bir kayan yazı şeklinde mi olur nasıl olur,nerede olur bilemiyorum .

    4 -) kesinlikle ne özel mesajda ne de başlıklarda ,entrylerde şaklabanlığa ,küfüre yer verilmemeli . bu konuda moderatore tam destek verilmeli . ''sevgiliyi domaltıp kafasına ayakla basmak '' gibi bir başlık anında silinmeli yazarı da uçurulmalı mesela . fikir özgürlüğü ayrıdır kafamıza eseni yazmak ayrıdır . özgürlüğümüz nasıl başkalarının özgürlük sınırında bitiyor ise sizin özgürlüğünüz de sitenin misyon ve vizyonunun yarattığı çizgiyi aşınca biter .bitmelidir .
    -------------
    5-) formattan uzaklaşmaya müsade edilmemeli .insanlar en azından formatı sağlamaya çalışarak zekalarını zorlamalı .yine aynı şekilde ,gereksiz ve boş bknz lara izin verilmemeli .bu bahsettiklerime bir kez izin verilirse olay şirazesinden çıkıyor .site gitgide forumsulaşıyor .
    ------------
    eklemek istiyorum: ''abi''ye selamlar .denk geldikçe yazılarını okumaya çalışıyorum ve yönetim hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum .ve diyebilirim ki ''tarzını beğendim'' allah kolaylık versin . ben de bir ara forum yönetmiştim .o açıdan işinin ne kadar zor olduğunu biliyorum .sitenin büyümesi mümkün olduğunca güçlü ve birbiriyle koordine bir moderasyon istiyor .umarım bunu sağlarsın . ya da sağlamışsındır .

mesaj gönder