• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.18)
black mirror
bu bilimkurgu antolojisi dizisi, insanlığın en görkemli buluşlarının ve en karanlık içgüdülerinin zıtlaştığı karmaşık ve teknolojiyle dolu bir yakın geleceği konu alıyor.
  1. devamının bir an önce gelmesi gereken mini dizi.

    son olarak white christmas bölümü yayınlanmıştır.

    !---- spoiler ----!

    bu gidişatın nereye varacağının trajik göstergesidir; olayların giriftliği, gerçeklik duygusunun kaybolması, benliğin yitirilmesi... zamanın standart akışından saparak zamanın göreceliğinin maddeden bağımsız olarak "us"da yaşamasıdır. insanın kendi klonunu köleleştirerek nasıl bencilleştiğini bizlere göstermektedir. zaten "klonlama" baştan sona tartışmalı bir konudur. mesela moon filminde insanın kendi klonuyla karşılaşması ve sonrasında yüzleşmesi çok iyi bir şekilde anlatılmıştır. insan "teklik" güdüsünü kaybettiğinde "insan olma"ya dair her şeyini yitirmiş olur. herhangi birinin kendisiyle karşılaşması ve "sen klonsun ben gerçeğim" diye iddia etmesi durumda nasıl hissederdi acaba? neyse ben konuyu bencillik ve modern zaman insanlığının vurdumduymazlığından alıp klonlama olayına indirgemiş oldum.

    bu bana göre bir kısmıydı. dizinin ikinci kısmında "fractal"dan (zaten ev içinden ev çıkan sahneyle bu iç içelik net olarak vurgulanmıştır) bahsetmektedir. insanlık gerçekliğini yitirmektedir. similasyon dünyası yeni bir gerçeklik yaratabilme yeteneğine sahiptir. dizide sanık durumundaki eleman "biz nasıl geldik?" gibilerinden sorular sorar. başlangıç yoktur. rüyada olduğumuz zamanda bir giriş yoktur, gelişmeden devam ederiz -sonuca ulaşamadanda sağolsun annemiz uyandırır-. bu gelişme bölümünde rüyanın saçmalığını farketsek de gerçekliğinin karşısında rüyada olduğumuzu farkedemeyiz. tabii ki buradaki kritik nokta rüyalarımızın hayal dünyasında olması, reel dünyamıza yansımamasıdır. yansıması durumunda da zihnimiz bu iç dünyalar içinde kendini kaybedecektir.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder