1. vietnam'da efektif şekilde uygulanan ve amerikan ordusunu zor durumda bırakan savaş taktiği. sene 2016 olmuş, buna hala korkaklık falan diyen var. ho çi minh duysa, hafazanallah, mezarında ters döner.

    peki neden? soru/cevap şeklinde ilerleyelim.

    düzenli ordu nedir?

    düzenli ordu, bir ülkenin resmi silahlı kuvvetidir. düzenli ordunun top, roket, hava gücü, tank gibi imkanları vardır. karakol gibi yapıları ise savunma alanları olarak kullanırlar. arkalarında -neredeyse- sınırsız maddi güç vardır. buna ek olarak özel eğitimli birimlere ve ülkenin konumuna bağlı olarak donanmaya sahiptirler.

    ortalama bir düzenli ordunun nüfusunun ortalama bir gerilla örgütüne oranı nedir?

    düzenli orduların mevcudu değişmekle birlikte, dünyada hiçbir gerilla örgütü düzenli ordu kadar kalabalık değildir, olamaz da. ortalama bir gerilla örgütünün personel sayısı binler ile ifade edilirken düzenli orduların sayısı onbinler, yüzbinler ile ifade edilir.

    peki gerillalar sayıca üstün olursa ne olur? o zaman açık arazide savaşmaları gerekmez mi?

    hayır. düzenli ordu ile yapılan bir savaşta nicelik niteliğe kesinlikle yenik düşer. 1000 kişilik gerillanın karşısında 100 kişilik düzenli ordu mensubu ve tek bir uçak olsa, düz arazideki cephe savaşında üstünlük tartışmasız olarak 100 kişilik birimdedir. uçak tek bir bomba ile onlarca gerillayı etkisiz hale getirebilir; 100 piyadenin beşinin veya onunun kullandığı ağır toplar gerillayı çaresiz bırakabilir.

    peki gerilla birliklerinin ağır silahı yok mu? onlar da ağır silah alsa ya?

    gerilla birlikleri, gerilla savaşının doğası gereği ağır silah taşıyamazlar. bir karakol baskınında doçka kullanıldığını duyamazsınız. genelde ak-47, rpg, dragunov svd ve pk makineli tüfek gibi hafif silahlardır. bunun iki nedeni vardır;

    -gerilla savaşı hızlı bir savaştır. silahın sökülmesi, taşınması zaman kaybettirir.
    -ağır mühimmat taşıyacak araç yoktur. personelin tek başına taşıyabileceği silahlar olmalıdır. aksi durumda hız ve efor kaybı yaşanır.

    dolayısıyla bu birimlerin ağır silahlara karşılık vermek gibi bir imkanı yoktur. iki düzenli ordu çarpıştığı zaman topçuları (aslında mekanize birlikler ve bunların atış gücü demek daha mantıklı) ve hava kuvvetleri iyi olan taraf kazanır, ama gerillanın 30 kilometre uzaktan nokta atışı yapan obüsü susturmak gibi bir çaresi yoktur. yapabileceği tek şey çok hızlı ve sürekli yer değiştirmektir.

    peki neden hep dağlık alanda yaşıyor gerillalar? bir de hep ormanlık veya kayalık dağlar sanki bunlar?

    düz arazilerde gerilla savaşına imkan yoktur. dağlık alan olması yeterli değildir, bu dağların sarp ve ormanlık veya kayalık olması gereklidir. çıplak dağlarda gerilla barınamaz. saklanamaz. en az düz ovadaki kadar açık hedeftir.

    peki gerillaların düzenli orduya karşı avantajı nedir? gerilla birliğinin özelliği ne olmalı?

    ayrıca savaş dağlık alanlarda yaşandığı için bu gruplar araziyi iyi tanımalı ve ufak birimlerle hızlı baskınlar yaparak sonuca ulaşmalıdır. gerilla evindedir; düzenli ordu ise yabancı topraklarda. gerilla araziyi çok iyi tanır; düzenli ordu personelleri araziyi bilmez, pusuya düşer. düzenli ordunun yeri bellidir; ancak gerilla izini kolaylıkla kaybettirebilir.

    peki gerilla birliği ile düzenli ordunun savaşı nasıl gerçekleşir?

    ilk örneği güncelleyelim ve gerilla birliğinin sayısını epey azaltalım ama bunlar ilk örnekteki gibi cephe savaşı değil gerilla savaşı yapıyor olsun. 10 kişilik bir gerilla birliği ile 100 asker ve bu askerleri destekleyen tek uçaklık bir kuvvet çarpışıyor. kazanan uzun vadede gerilla birliği olacaktır. gerilla birliği bu grubu aniden vurur, ufak kayıplar verdirir ve daha sonrasında olay yerinden hızla uzaklaşır. daha sonra yine beklenmeyen bir zamanda beklenmeyen bir yerden tekrar vurur. düzenli ordu sabit olduğu için bu böyle sürer ve hava operasyonları da gerilla birliği sürekli yer değiştirdiği için etkisiz kalır. düzenli ordu ise verdiği kayıp ve yaşadığı travmalarla kalır.

    peki gerillalar neden düzenli ordu gibi yapılanmıyor? düzenli ordu gibi örgütlensinler kahpelik etmesinler!!!!

    bu çok salakça bir soru küçüğüm. ne alan, ne yeterli personel, ne de maddi gücü yoktur. gerilla örgütleri gönüllü katılım sağlayan örgütlerdir. zorunlu askerlik uygulamaları, vergi toplamaları, konuşlanacak alan bulabilmeleri mümkün değildir.

    peki türkiye'de durum nasıl?

    durumu pkk'ye uyarlayacak olursak pkk'nin gerilla savaşı bu noktada askeri olarak en mantıklı savaş türüdür. 10.000 militan ile 700.000 kişilik mevcuda sahip, ciddi manada caydırıcı bir güç olan tsk'ya* başka türlü karşı koyulamazdı. sonuçta gerilla savaşı savaş kazandırmaz, ama aynı zamanda kaybettirmez de.

    pkk örneği de bunun en net delilidir. dünyada bir çok farklı mücadelede kullanılmış olan bu taktiğe korkaklık demek ise sadece salaklıkla açıklanabilecek bir durum değildir, olsa olsa travmatiktir.

    peki pkk halktan destek almıyor değil mi? hep dış güçler falan?

    alıyor. öyle bir alıyor ki aklın durur. halktan destek alamadan bir gerilla örgütü 30 yılı değil, 3 haftayı bile çıkaramaz. köy yakmaların temelinde bu vardı: gerillanın ikmal yollarını kesmek. eğer incelersen göreceksin, amerika da vietnam'da aynı taktiği uyguladı. işte tarih falan hep bunlar.

    peki gerilla örgütleri ile nasıl mücadele edilebilir?

    iki yöntemi vardır; birincisi halk desteğini azaltmak veya bölgedeki halkı tahliye ederek gerillanın ikmalini felce uğratmak, ikincisi ise aynı şekilde eğitimli gerilla birlikleri ile karşı saldırılar düzenlemek. unutulmamalıdır ki,

    düzenli ordu kazanamıyorsa kaybeder, gerilla kaybetmezse kazanır.

mesaj gönder