1. mühendis yarisi'nin girisinin son kısmında bulunan yöntemler içerisinde aynı şekilde eğitimli gerilla birlikleri ile karşı saldırılar düzenlemek türk silahlı kuvvetlerinin pkk terör örgütü karşısında aldığı tüm bitirici operasyonlarda kilit yöntemdir.

    ünlü general ve kurmayların (erdal sarızeybek, osman pamukoğlu, hasan kundakçı) yazdıkları kitaplarda bu yönteme özellikle vurgu yaparlar.

    osman pamukoğlu birlikleri karakollardan çıkarıp arazi ile içli dışlı bir şekilde operasyonlara hazırlamış, hasan kundakçı yakalanan terör örgütü mensupları ile sıradan erleri engelli parkurlarda yarıştırarak askerin fizyolojik olarak teröristten bir eksiği olmadığını, eksiğin lokasyon bilgisi ve ani operasyon ile pusu kabiliyetinin olduğunu göstermiştir.

    bu yüzden 93-2000 arası doğuda askerlik yapmış kişilerin anılarında sık sık şuraya pusu atmıştık, buraya pusu atmıştık ibarelerini duyarsınız. yine tsk kurmayları ani baskınlar sonucu çok can kaybı verilse de teröristlerin silahlarının sıfırlamasının çok nadir yapıldığı için aslında isabet oranlarının düşük olduğunu görmüş, ordu için silahlara sıfırlama, ani karşılaşmalarda ciddi bir avantaj sağlamıştır.

    gerilla savaşında lokasyona hakim, hızlı gerillalar düzenli ordu karşısında ne kadar avantajlıysa, arazi konusunda eğitimli, hızlı timler ile ani değişikliklere hazırlı düzenli ordu mensupları karşısında bir o kadar aciz durumda kalmıştır. zira hiç bir terörist düzenli beslenen, teçhizatı araziye uyumlu, silahı, savunması daha iyi bir düzenli ordu mensubuna karşı avantajlı değildir.

    ve evet gerilla savaşı kahpelik değildir. çocuk öldürmek, hastane yakmak, okul yakmak, izindeki askeri öldürmek vs. kahpeliktir. gerilla savaşında terörist halk üzerinde korku yaratmak için bu tip masum ve sivillere karşı sıkça eylem yapmak zorunda olduğu için gerilla savaşı ile terörizm çoğu zaman birbiri ile paralel ilerler.

    fakat düzenli ordular da bu yöntemi kullanabilir. özellikle şehir savaşlarında savunmada olan ordular tarafından vur kaç taktikleri sıkça kullanılır. tabi bu genelde daha büyük bir savaşın farklı bir alanı olur. sadece gerilla savaşı olmaz yani.

mesaj gönder