1. yaklaşık 7-8 yıldır aralıklarla kullandığım dağıtım. kimi zaman mandriva, mint, fedora gibi diğer dağıtımları kullandım, kimi zaman windows'a geçtim vs ama yine de son 7-8 yıllık süreçte en fazla kullandığım sistem ubuntu oldu. eksiklikler var ancak bu eksikler her işletim sisteminde var ve benim ilerisi için en umutlu olduğum sistem ubuntu, özellikle son yıllardaki gelişimine baktığımda.

    "ubuntu'yu kurmak/ayarlamak zor ve sorunlu" gibi bir düşünce var ancak benim için windows'u kurmak her zaman daha zor oldu. ubuntu çoğu zaman sorunsuz yüklenirken windows hep sorun çıkardı. yeri geldi hard diski kendi kendine kilitledi ve bu yüzden kurulumu engelleyip saatlerce uğraştırdı, yeri geldi "devices getting ready" hatası verip hiç kurulmadı. kurulum sonrası da ubuntu'ya yalnızca kullanacağım programları yüklemek yeterli olurken windows hep anti-virüs'tü, firewall'du bilmem neydi uğraştırdı. bana sorsalar "5 tane bilgisayara ubuntu kurulumu mu yapmak istersin, onun yerine tek bilgisayara windows kurulumu mu?" diye, ben 5 bilgisayara ubuntu'yu tercih ederim.

    son bir yıldır bilgisayarımda hem iş hem oyun için ubuntu (14.04) kullanıyorum ve tecrübelerim şöyle:

    windows'ta bir belgeyi açmak için dakikalarca beklemem gerekirken (belgeye çift tıklayınca önce word yanıt vermez, tam o gelir başka bir şey yanıt vermemeye başlar, o gelir tüm sistem yanıt vermeyi durdurur, o düzelir tekrar word yanıt vermez...) aynı belgeyi ubuntu'da açmaya çalışınca eğer libre office kullanıyorsam yaklaşık 5 saniye, wine üzerinden ms office kullanıyorsam da 10 saniye içinde her şey hazır hale geliyor. windows'ta bir belgenin çıktısını almak için printer'ın programının açılması, çıktının alınması falan 1 dakikaya ulaşırken aynı işlem ubuntu'da 10-15 saniyeyi geçmiyor. hem de hem çıktı almak hem tarama yapmak için 3rd party yazılımlara ihtiyacım olmuyor.

    oyun konusuna gelirsem; windows için çıkarılan oyunların hem mac hem de linux'tan çok daha fazla olduğu doğru. oyun yapımcılarının bilinçlenmesi ve biraz da steam'in steam os'u (steam os'ta işleyen oyun ubuntu'da da işliyor) sayesinde son zamanlarda oyun sayısında büyük artış var ancak hala toplam sayı çok yeterli değil. oynadığım oyunların çoğunun linux versiyonu var, yani bu konuda şanslı sayılırım.

    oyun performansı açısından bakarsam, özellikle benim oynadığım oyunlarda ubuntu hem windows'un hem mac'in çok ilerisinde. mac ile devamlı fps drop yaşadığım ya da windows'un bilgisayarı fırına çevirdiği, lag'lendiği oyunlar ubuntu'da canavar gibi işliyor. bir yıl önce windows beni donanımımı yükseltmeye ikna etmek üzereyken şu an aynı donanım gayet yeterli geliyor her şey için.

    ubuntu ilk yüklendiği haliyle bile çoğu kullanıcı için yeterli ama sistem üzerinde bir şeyler yapmak isteyenler için de windows'un aksine birçok seçenek sunuyor. yani windows size "bu böyle olacak" diyorsa onu değiştirmek çok zorken (hatta çoğu zaman imkansızken) ubuntu zaten hiçbir şey için "bu böyle olacak" demez.

    program kurmak windows'tan daha zor değil. bir programın ".deb" uzantılı paketini (.exe gibi) o programın sitesinden indirir, üzerine çift tıklarsınız ve başka bir işleme gerek kalmadan kullanmaya başlayabilirsiniz. yani çoğu programın kurulum aşaması windows ile aynı. bazı programlar repo vs için uğraştırabilir ama bunları da kendiniz bulmak zorunda değilsiniz. zaten sitede "terminale aşağıdakini yazıp enter'a bas, sonra da şunu yaz, tamamdır" gibi bir rehber olur. ki bu da çok kolay bir işlemdir. hatta kimi zaman deb uzantılı dosyayı indirmek yerine özellikle bu yolu tercih ediyorum.

    ayrıca ubuntu software center ile de pek çok programı tarayıcınızı bile açmadan edinebilirsiniz.

    yalnız kimi kullanıcılar için alternatif yazılımlar yeterli olmayabilir. mesela libre office ile düzenlenen bir belge word ile açıldığı zaman yazıda bozulmalar olabiliyor ya da gimp ile yaptığınız çalışmayı photoshop ile açamıyorsunuz (psd olarak kaydettiğinizde de bazı filtreler vs düzgün gözükmüyor). bunlar için de wine ya da playonlinux (wine tabanlı ama kurulumu kolaylaştırıyor) kullanılabilir. ben ms office'i böyle kullanıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.

    aslında programlar konusunda muhatabımız ubuntu değil; programları çıkartan şirketler. linux kullanıcılarının windows kullanıcılarından da mac kullanıcılarından da yazılıma daha fazla para harcamaya yatkın olduğu defalarca ispatlanmışken "bedavacılık" zaten bir neden olamaz. kullanım oranı düşük evet ama zaten bu adamlar programlarının linux versiyonlarını çıkarmıyor diye bir çok insan linux kullanmıyor. eğer mac'e çıkan programlar linux'a da çıkarılsaydı, iddia ediyorum linux dağıtımlarının kullanım oranı mac'i kısa bir süre içinde çok rahat geçerdi. zaten aralarında da öyle büyük bir uçurum yok.

    özetlemem gerekirse; zamanında ben de ubuntu ile pek çok sorun yaşadım ama diğer sistemler ile de farklı sorunlar vardı. yani hiçbir sistem mükemmel değil ve herkesin bilgisayardaki ihtiyaçları farklı. hatta tek bir kişinin bile dönem dönem ihtyaçları farklılık gösterebiliyor. mesela ben uzun zamandır windows'u sadece linux versiyonu olmayan oyunları oynayabilmek için tutuyordum bilgisayarımda (dual-boot). gerçi "kim bekleyecek şimdi iki saat windows'un açılmasını" diye üşene üşene açmadım bile doğru düzgün ama vardı yani.

    denemekten korkmayın, diğer insanların ne dediğine de çok takılmayın. ubuntu'ya da bakın, diğer sistemlere, dağıtımlara da bakın ve neyi kullanacağınıza kendiniz karar verin.

mesaj gönder