1. hipofiz tümörü ya da hipofiz adenomu, genellikle hipofiz bezinin ön tarafında ortaya çıkan iyi huylu bir tümör oluşumudur. hipofiz tümörleri primer beyin tümörlerinin yaklaşık olarak %15’ini oluşturur.
    30-60 yaş grubunda daha sık rastlanır. erişkinlerde menenjiomalar ve gliomaların ardından en sık görülen üçüncü primer beyin tümörleridir. kesin olarak sıklığı bilinmemekle birlikte toplumda yaklaşık %25 oranında herhangi bir bulgu vermeyen hipofiz tümörü olduğu sanılmaktadır. genellikle hormon etkili olan tümörler daha gençlerde, herhangi bir hormon etkisi olmayan tümörler ise daha ileri yaşlarda ortaya çıkar.
    hipofiz tümörünün tedavisi tümörün hormonal aktivitesi olup olmadığına, büyüklüğüne ve yerine olduğu kadar hastanın genel sağlık durumuna da bağlıdır. tedavinin amacı tümörü çıkartmak, tümör büyüklüğünü azaltmak ve/veya hormon düzeylerini normalleştirmek olabilir.
    cerrahi tedavide tümör çıkarılır. en sık kullanılan cerrahi yaklaşım sfenoid kemiğin içinden doğru tümöre ulaşılmasıdır. bu girişim sırasında son derece küçük aletler kullanarak cerrah, üst dudak altından ve/veya burun kanalının içinden hipofize ulaşır ve tümörü çıkartır. bazen de kafatasının açılması gerekebilir. tümörün büyüklüğü ve hormonal aktivitesinin olup olmamasına göre ek tedaviler de gerekebilir.

mesaj gönder