1. eşimde ortaya çıkan, açık ameliyat ile alınan tümördür. şüphe sahiplerine önerilerim şunlar;

    1- sakin olun. günümüzde bu tümörün tedavileri gayet başarılı bir biçimde yapılabiliyor.

    2- size bir tanı konmadıysa ve şüpheniz varsa (göz, kbb vb. branşlardan yönlendirildiyseniz derhal bir nöroloji doktorunu görün. gittiğiniz yer iyi bir beyin cerahi bölümü barındıran bir yer olsun.

    3- şikayetlerinizi mutlaka yazılı hale getirin. bir not defterine tüm şikayetlerinizi (bununla ilgisi olsun olmasın) yazın ne o defteri saklayın.

    4- operasyon kararı verildiyse, mutlaka iyi bir beyin cerrahi polikliniğine gidin (ankara için başkenti kendi tecrübelerimiz ile, istanbul için yeditepe'yi yakınımızın tecrübeleri ile öneriyoruz. unutmayın, beyin ameliyatı bir ekip işidir. doktorun yarı zamanlı geldiği abuk sabuk yerlerden kaçının.

    bundan sonrası açık operasyon için

    5- ameliyat 4-5 saat kadar sürüyor. ameliyat başlangıcından 7-8 sonra tam anlamıyla bilinciniz yerine geliyor. bundan sonra yoğun bakıma alınıyor 1-2 gün yoğun bakımda kalıyorsunuz. sonra servis. ameliyattan sonraki 4-5. gün taburcu olup eve gidersiniz. 15 gün sonra tüm işlerinizi yapabilirsiniz.

    6- ameliyat sonrası hızla toparlıyorsunuz, şikayetleriniz daha yoğun bakım safhasında düzeliyor, elbette ameliyat başarılı ise (%97). göz sinirine baskıda görme alanı %5'den %85ler düzeyine çıkan çok insan var. o yüzden sakin olun. tamam %100 olmayabilir, ama günlük hayatınıza engel olmayacak kadar yükselir. merak etmeyin.

    7- ameliyat sürecinde nacizane önerim sert olun. 15. günün sonuna kadar ziyaretçi kabul etmeyin. sizinle ilgili tüm konuları bir tek kişi (tercihen eşiniz, kardeşiniz vb.) takip etsin ve yanınıza mümkün olduğu kadar az kişi girsin (mümkünse 1). eve mümkün olduğu kadar misafir kabul etmeyin, evinizi/odanızı sürekli temiz ve havadar tutun. ameliyat sonrasında enfeksiyondan korkun.

    8- ameliyat sonrasında yalnız kalmamaya özen gösterin. yanınızda kalacak kimse yoksa, yeşillendirin. ben kardeşiniz olur sizinle kalırım. iyi hissetseniz de tek başınıza ayağa kalkmayın, yalnız tuvalete bile gitmeyin. ani baş dönmesi, ani nöbet bu safhada kaçınmanız gereken en önemli şey. banyoda bile yanınızda biri olsun, tuvalet kapılarını bile kitlemeyin. gerekirse 15 gün paranoyak bir bakıcınız olsun.

    9- mümkün olduğu kadar gülümseyin. rahat olun. kendinizi uzman bir ekibe emanet edin ve arkanıza yaslanın; bırakın işlerini yapsınlar. yoğun bakımdan sonra mümkün mertebe hareket edin, yürüyün. hastane odanıza tablet falan getirtin, komikli video falan izleyin. moralinizi ve keyfinizi sürekli yüksek tutun, faydasını hemen göreceksiniz.

    10- şanslı zamanlarda yaşıyorsunuz. sürekli görülen ve tedavisi nispeten kolay bir hastalık sizinkisi. ünlü beyin cerrahımız gazi yaşargil sayesinde, bu konuda yetişmiş çok sayıda nitelikli operatör hekim ülkemizde var. bu ameliyat büyük hastanelerde neredeyse her gün yapılan bir ameliyat. hepsi başarılı geçiyor, yapanların elleri dert görmesin. siz de kısa zamanda iyileşip ailenizin yanına sağlıkla döneceksiniz, merak etmeyin.

    11- bu geçirdiğiniz ameliyat size ders olsun, ufak şeyleri dert etmeyin.

mesaj gönder