1. ziraat bankası memuru ibrahim yekta, numune mektebi öğretmeni ibrahim bigam, tahmil tahliye memuru edip buran, memur ihsan dağıstan, 23. alay yaveri üstteğmen hasan tahsin, ticarethane sahibi hamit abey, tüccar hakkı cemal üçer, tüccar hayri güntekin, gümrük memuru rauf süleymaniyeli, gümrük memuru sami istanbullu, posta memuru semih can, tüccar ömer cevdet türkmenelili, iskele memuru asım güler, tüccar fevzi serdengeçti, vapur kumpanyası sahibi kazım kırzade, ticaret odası memuru lütfi resimci, tüccar muhammer yeğin, 23. alay işae subayı mustafa lütfü, muhasip muhip batıbeki ve gümrük memuru necati salim tarafından 16 ağustos 1925 perşembe günü mersin’de kurulmuştur.

    ibrahim yekta ve arkadaşlarının kulübü kurmalarındaki amaç türk gençliğinin, fizik ve moral kabiliyetlerini ulusal ve inkılâpçı amaçlara yöneltmek, yurt müdafaası amaçlarını geliştirmek, beden terbiyesi ve spor yapmasını temin etmekti. bu amaç doğrultusunda kurulan ve de etkinliğe geçen kulüp çevrede büyük ilgi uyandırmış ve kısa zamanda mersin halkının sevgisini kazanmıştır.

    1963-64 sezonunda şampiyon olarak 2. lig’e çıkan mersin idman yurdu, 2. lig’deki üçüncü senesinde profesyonel bir kadro oluşturarak şampiyon olmuş ve de ilk defa o yıl (1966–67) lefter küçükandonyadis öncülüğünde türkiye 1. ligi’ne çıkmıştır.

    renkleri kırmızı-laciverttir.

    1982-83 sezonunda türkiye kupası finalinde fenerbahçe'ye kaybetmiştir. o sezon da küme düşmüştür. bir mersinli olarak büyüklerimizden, abilerimizden bu maç ile ilgili şike yapıldığını duyarım. hatta o yıllarda mersinin ahı diye söylenen söz, mersin lige çıkana kadar fenerbahçe'nin türkiye kupası alamayacağı ile ilgilidir ve nitekim 29 yıl sonra, 2011-12 sezonu m.i.y.'nun lige çıkıp, fenerin de türkiye kupasını aldığı sezon olmuştur.

mesaj gönder