1. universiteden beri belirli aralıklarla ilgilendigim bir spordur. youreads da başlığı olmadigindan açma curretini kendimde buldum.

    bilinenin aksine tehlikeli bir spor değildir. örneğin kış dagciligina gore cok daha az tehlikelidir. elleriniz, ayaklariniz yahut diger bilimum uzuvlariniz yaralanabilir fakat bu yaralar genelde cizikten oteye gitmez. gerekli onlemleri aldiginiz takdirde tehlikesi kaldirimda yurumenin tehlikelerine kadar indirgenebilir.

    dagcilik veya kis dagciligina gore cok daha az miktarda para harcarsiniz ve bana kalirsa onlara gore cok daha zevklidir. cunku kaya tirmanisi saf tirmanis manasina gelir.

    kendi icerisinde turlere ayrilmistir. en bilineni geleneksel tirmanistir ki bu turde tirmanicilar daha once acilmis olan yahut kendi acacaklari bir rotada bold ve sikke kullanarak esyalarinida kendileriyle beraber yukariya cekerek yaptiklari tirmanislardir. hayli zevklidir. cok uzun rotalar bu sekilde tirmanilabilir. tirmanislar bir kac gun surebilir. bunun en guzel yani cadirinizi kaya ya asip geceyi asili bir cadirda gecirmenizdir. daha once tattigim bir zevk degildir. fakat faillerinden methini cok dinledim.
    diger bir tur de spor tirmanistir. bu daha once acilan ve tirmanisa uygun bi sekilde boltlanan bir rotada yapilan tirmanislardir. benim en cok yaptigim turdur. bu turde bir partere ihtiyaciniz vardir. parneriniz yerde durur ve ikiniz arasinda bellerinizden bagli bir ip vardir. siz tirmandikca karabinalar yardimiyla ipi bir sonraki bolta gecirir ve bu sekilde kendinizi guvene alirsiniz. dustugunuzde ise yerde olan parteriniz siz duserken yukari dogru cikar. denge aninda dususunuz sonlanmis olur. eger daha onceden partneriniz bunu fark eder ya da siz ona haber verirseniz ipi guvene alarak asili kalmanizi boylece bir dusus yasamamanizi saglayabilir

    free solo ise bu isin orospusu olmak seklinde tanimlanabilir. hicbir guvenlik olmadan yapilan tirmanislara bu isim verilir. sporcular bu tip tirmanislari genelde çok iyi bildikleri ve daha once güvenlikli bir sekilde defalarca kez tirmandiklari rotalarda yaparlar. istisnalar olsada rotalar boyle tirmanislar icin onceden hazirlanir. genelde sporcular bu tirmanislari sadece tirmanis ayakkabisi ve bellerinde asili duran magnezyum tozu( ellerde terlemeyi engeller, tutunmayi kolaylastirir) torbasiyla yaparlar. ciplak ayakla yapan manyaklarda vardir. free solo tirmanislarin babasi ise (bkz: wolfgang gullich) tir - umarim dogru yazdim- ilk free solo sunu yaptiginda dunya kaya tirmanis camiasi baya calkalanmistir. dagi tasi tirmanmis daha sonra araba kazasinda hayatini kaybetmiştir.

    birde boulder tarzi tirmanislar vardir ki bunlar kucuk kayalarda yapilan kisa tirmanjslardir. muhtemel duseceginiz yerlere minderler konur. parteriniz sizi tirmanis esnasinda elleriyle surekli kontrol eder. burada amac eger duserseniz partnerinizin bunu kontollu bir sekilde yapmanizi saglamasidir. ilk zamanlar cok yaptigim bir turdur boulder.

    benim icin bir asktir kaya tirmanmak. oyle ki
    parasiz zamanlarimda kent ormanindaki buyuk govdeli ve uzun agaclara tirmanir ayni hissi yasamaya calisirdim. tirmanis esnasinda savasiniz rotayla yahut kayalarla degil kendinizledir ve tirmanisi tamamladiginizda kendinizi yenmis olursunuz aslinda. size tattiracagi nice zevkler daha vardir. zaten hep dogada ve guzel manzaralar esliginde yaparsiniz bu sporu. hem tirmanmak hemde tirmanabilmek icin gerekli antremanlari yapmak size zinde bir vucut sunar. en onemlisi vucut ağırlığınızi cok iyi kontrol edebilecek hale gelirsiniz.

    erkekler icin: bu camianin hatunu da coktur ve sıkı hatunlar olurlar genelde :)

    kadinlar icin: biscolata erkeklerine bu camiada sikca rastlayabilirsiniz

    harika bir spordur. yer yer hayatin önemini , canın ne kadar tatlı olduğunu anlamanizi saglar.
    hic yapmadiysaniz bugune dek ; mutlaka bir gun kaya tirmanisi yapin.

    selamlar.

    edit: yazim

mesaj gönder