• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
kuyucaklı yusuf - sabahattin ali
"bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. bu da karısı idi. muazzez'in varlığı yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. hayatında asıl aradığı şeyin muazzez olmadığını biliyordu, fakat muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olamayacağını sanıyordu."kuyucaklı yusuf türk edebiyatının belki de en romantik kahramanıdır. hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerlerken, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hiyakesinin kahramanı olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. yazarın üç seri halinde yazmak istediği ancak ömrünün yet ( tiril ) mediği ; ilk romanı. o dönem yazılan batılılaşmayı konu edinen romanların aksine taşrayı merkeze almış ve taşra bürokrasisinin çürümüşlüğü gözler önüne sermistir. yazarın diğer toplumsal romanı olan " içimizdeki seytan " ile benzer özellikler gösterir.içimizdeki seytan'daki ömer'in çalıştığı yerdeki ona akıl veren , ömer'i dengeleyen adam karakterini burada kaymakam üstlenmiştir. içimizdeki şeytan' da olduğu gibi burada da karakterlerin yaşamı en başından beri kendileri bile karşı duramayacak biçimde değiştirilmiştir. özellikle maddi sıkıntı iki romandaki ana karakterinlerin trajik sonunun hazırlanmasında önemli etkiye sahip olmuştur.
    spoiler içerir.
    roman adına en çok merak ettiğim nokta yusuf ile hizmetçi kızı kübra arasındadır. roman başta denildiği gibi üç seri halinde yayımlanmak istendiğinden kübra'nın sonu hakkında tam bir bilgi verilmemiş ama muhtemelen serinin devamında tekrar karşılaşacaklardı. ancak yusuf'un bu kıza karşı bir şeyler hissettiği - ne olduğu belli değil tam olarak-aşikar.

mesaj gönder