1. türkçesi tam olarak flüt müdür, yan flüt müdür bilmem, yabancılar flut der sadece. ilk döküm olarak nikel, kobalt türevi materyallerle yapılmıştır. sonra prusya prenslerinden biri öğrenince moda olmuştur ve orkestralarda kullanılmaya başlanmıştır. zamanla gümüş karışımı artmış ve altından bile yapılanları olmuştur.

    aletin notalarının yerleri, blok flütle aynı gibi aslında. lakin 2. ve 3. oktavlara çıktığınızda değişiyor pek tabiki. esas zorluk nota yerleri değil zaten. onları kafanıza 1 haftada nakşedersiniz. esas zorluk, üflemesindedir. o dupduru sese aldanmayın. o gördüğünüz gümuşi borunun içi boştur. bildiğiniz boş. ney gibi.

    alt çene çok hafif önde alt dudağın 3 de 1 i deliğin içinde geri kalan sınırda olacak şekilde tatlı tatlı üflenerek ilk sesler çıkarılır. karşıdan baktığınızda delik gözükmemeli, dudaklarınız gözükmelidir. ilk 1 ay sadece nota çalışılır...

    3 ay oldu ben başlayalı lakin haala istediğim gibi net ses çıkmıyor. tabiki güzel ses çıkıyor ama net, duru bir ses. cık... yok...

    bu beni yıldırır mı, asla... zira klasik gitarı öğrenmiş adamım. bunu öğreneceğim tabiki. 2 sene sonunda da kanuna başlayacağım zira yaş geçtikçe türk musikisine meyyal artıyor.

    hocasız yan flüt öğrenilmez diyenlere aldırmayın. çok güzel videolar var. diyafram nefesi dediğimiz '' göbekten nefes alma'' diye kabaca tarif edebileceğim konuya özen göstermek gerek.

mesaj gönder