1. yillarca egitimini almamiza ragmen dogru duzgun konusamadigimiz bir dilde ahkam kesiyor olmamiz pek bir manidar. rahmetli babanem hayati boyunca lazca konuştu. üstelik türkçeyi bu konuda atip tutanlardan daha iyi bilirdi. fakat ihtiyaç duymazdi. kulturunede bagli olmasiyla beraber butun iletisimini lazca ile gorurdu. cevresindekilerde onu anlardi. o da cevresindekileri. hasili kisi turkiye de yaşasa dahi ihtiyac duymayabilir. gayetde mantikli bir sebeptir.

    ayrica bir insan turkce bilmiyorsa bunda mensubu oldugu ulkenin egitim sistemi de pay sahibidir. ne kadar eğitim goturdun. yaslilar icin - veya bilmeyen herkes icin- bu konuda kac yerde halk eğitim calismasi yaptin?

    gelelim turkceye. orta asyadan anadoluya suruklenmis. yillarca arapcanin etkisinde kalmis. cumhuriyetin ilaniyla birlikte tamamen bati kiskacina alinmis ve bunca zaman tdk dogru durust calismadigi icin ilerleme kaydedememis bir dil. boyle vahim bir mahiyette iken sen hangi dili ogrenmeyi mecbur kiliyorsun? sen sahip cikamamissin ki.

    vatan sevmek birilerini turkce konusturmaya zorlamakla olmaz. madem seviyordun vatanini niye cahil biraktin dogusunu? bugun oradan vatan haini cikmasinin sebebi zamaninda senin vatanini yeterince sevmemendir.

    ki mesele dogu meselesi de degil. öğrenciyken tanıdığım yanna adinda rus bir kiz vardi turkiyeye okumaya gelen. yillarca turkce ogrenmedi. az cok konuşuyordu tabi ama asla uzun cumleler icin yeterli degildi. takildigi yerde ingilizce kullanırdi. sebebi neydi peki? cok karisik diyordu bizim dilimiz için. hakliydi okuma olumsuz bir kelimeyken, *okuma kitabi* bir ise yarayan bir nesne anlamina geliyordu. bakin evrensel, toplumsal, kamusal gibi -sel ve -sal ekini barindiran kelimeleri hepimiz kullaniyoruz degil mi? turkceyle uzaktan yakindan ilgisi yoktur bu eklerin. cok yakin bir geçmişte latinceden aldik ve paşa paşa da kullaniyoruz. boylesine sahip cikmadik biz dilimize. buyuk unlu uyumu gibi kurallarimiz vardir. bir o kadarda bu kurallara uymayan ozturkce kelime vardir.

    biz turkler dil konusunda sinifta kalmis bir milletiz. kimseye de ahkam kesme hakkimiz yok.

mesaj gönder