1. burada inanmaktan kasıt eğer din ve tanrı gibi olgulara inanmaksa eğer saygı zaten duyamazsın. çünkü bir olguya, metaya saygı duyamazsın. sevebilirsin, inanabilirsin, inanmayabilirsin vesaire ama inananlara/sevenlere, inanmayanlara/sevmeyenlere saygı duyman gerekir. hatta ileri giderek saygı duymak zorundasın. teşbihte hata olmaz diyerek örneklendirmek gerekirse; buzdolabına saygı duyamazsın ama buzdolabının faydasına inanan bir insana saygı duyarsın.

    lakin burada inanmak bir insanın söylediği bir şeyin doğruluğu ise yalan söylerek bir şey dikte etmeye çalışıyorsa karşındaki insan. söylediklerinin yalan olduğu kanıtlanabilirse eğer saygı duymak zorunda değilsindir.

    ayrıca daha güzel bir dünyada yaşayabilmemiz için insanlara karşı saygılı olmamız gerekmektedir. karşımızdaki insana sevmediğimiz özelliklerini değiştirmesi için bir şeyler dikte etmek o insanın düşüncelerine, dünya görüşüne karşı saygısızlıktır. bir kadına/erkeğe bakışlarınla, sözlerinle veya fiziksel olarak yaptığın taciz o insanın kadın/erkek olma hakkına saygısızlıktır. doğayı katletmek doğada yaşayan canlıların yaşam hakkına saygısızlıktır veya bir insan tanrıtanımaz ise o insanı toplumdan dışlamak o insanın inanç özgürlüğüne saygısızlıktır vs. örneklerle çoğaltılabilir. bu tarz durumlarda 2 düşünüp 1 konuşmamız gerekmektedir.

mesaj gönder