1. eskiden(16-17-18-19.yüzyıllar) ingilizler bu ülkede ahlaksızlık ve pislikten başka bir şey bulunmadığını düşünürlermiş. hatta şöyle de bir atasözleri var: ''an englishman italianate, is a devil incarnate''( italyanlaşmış bir ingiliz,şeytanın ete kemiğe bürünmüş halidir.)
    özelikle romantizm döneminden sonra(19.yy), ingiliz yazar ve şairler sıkça italya 'ya gitmişler ve orada yaşamışlardır. çünkü ingilizlerin ahlaksızlık dediği o ortam esasen bugünün özgür ve liberal dünyasına benziyordu ve romantizm esasen düzene bir isyan olduğundan, ingiliz şairler orada aradıklarını buldular.
    örneğin romantik şairler john keats ve percy bysshe shelley roma'da piazza de espagna yakınlarında bir evde yaşadılar ve hatta orada öldüler. mezarları da roma non-catholic mezarlığındadır. yine piazza de espagna'da keats-shelley müzesi de vardır, yaşadıkları evde ziyarete açıktır. giderseniz roma'ya o aşıklar çeşmesi'ne para atıp ,ispanyol merdivenleri' nde oturduktan sonra, bu arkadaşların müzesini de gezebilirsiniz.

mesaj gönder