• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.11)
don kişot - miguel de cervantes saavedra
dulcinea del tobosso'ya olan aşkını kanıtlamak için atı rocinante ve hizmetkârı sancho panço ile yel değirmenlerine karşı savaşan, olmadık serüvenlere atılan don kişot'un akıl almaz kahramanlıkları sizi bambaşka bir dünyaya sürükleyecek. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. ispanya'da her evde bulunan ve orta okulda okutulan kitaptır.

    ispanyolcanın zirvesi, belki bu dilde yazılan en önemli ve en değerli eser.

    sadece dil açısından değil, felsefe ve ahlak açısından belki batı kültürünün ortaya koyduğu en mükemmel eserdir. shakespeare veya dostoyevski daha meşhur olabilir, ama kanaatimde bu iki yazar bir cervantes etmez, kimse kusuruma bakmasın.

    zaman geçtikçe içerdiği felsefe eksimez, ekşimez.

    tabii ki ergenlik döneminde çoğu kişi bu kitabın inceliğini zarafetini kolayca kavrayamıyor, ve şahsen bu kitaptan yıllarca nefret etmiştim, hatta inadına ikinci cildi okumayıp ispanyolca dersinde kaldım iki kere... iyi ki yetişkinken sadece don kişot değil, cervantes'in yazdığı bütün eserlerini okuma fırsatım oldu, ondan nefret etmekten, eserlerini okuma zevkinden mahrum kalmaktan ne kadar pişmanım anlatamam.

    bu hayatta hepimiz birer don kişot olmaya çalışsak dünyada ne kötülük ya adaletsizlik kalır ne de kan ya savaş. ne yazık ki çağdaş don kişotlarımız hala azınlıkta oldukları için hep yenilgiye uğramaya mahkumlar...

    edit: imla

mesaj gönder