1. ahlaksızlık kavramının tanımı, birileri tarafından değiştiriliyor, buna çağdaşlık ve medeniyet denmeye başlanıyor. bundan da tehlikelisi, ahlaksızlıkların artık normal ve sıradan işler olarak görülmeye başlanmasıdır. bir zamanlar insanımızı ürperten ahlaksızlıklar, şimdi neredeyse hoş görülür bir hale gelmiştir ve insanlarımız bunu fark edememektedir. sistemin yaptığıdır ve şu anki en büyük kozudur.

    gitgide yozlaşmaktayız. buna töre, din, kültür vs. bazında bakmayalım. direkt insanlıktan yozlaşıyoruz. modernlik çatısı altında bize çıplaklık, tek gecelik ilişkiler, aldatma, yalan söyleme, görgüsüzlük ve nankörlük sunuluyor. bunları herhangi bir kültüre veyahut dine dayandırarak düşünmeyelim. sadece insanlık adı altında düşündüğümüzde dahi ne denli berbat olduklarını görüyoruz.

    yozlaşmanın meşrulaştırılmasına savunmalar üreten güruhlar görmekteyiz. ekonomi perspektifinde yapılan savunma buna bir örnektir. çalıp çırpmayı savunmamakla beraber durumu bu minvalde inceleyelim. hırsızlığa niye karşısın; çünkü mevzubahis üçüncü kişilerin yenen hakları. peki, kadın-erkek ilişkilerinde mağdur edilen, hakları yenen diğer üçüncü kişiler (aldatılan, yalan söylenen taraf) yok mu? elbette var, yani rezilliği rezillik üzerinden kapamaya çalışmak...
    rezilliği rezillik üzerinden kapamaya çalışmaya tecavüze uğrayan kadına “orda o saate ne işi vardı?” sorusunun yöneltilmesi en ‘rezil’ örnektir. tecavüz oluyor ve meşrulaştırılmaya çalışılıyor. ahlaki yozlaşma, değerleri yadsıma, ne dersek diyelim, içinde bulunduğumuz dönemde belirli güruhların kontrolünden çıkmıştır, tümden dünyanın seyriyle ilintili kavramlardır.

    son dönemde de ahlak kurallarının tamamen yıkılması gerektiğini öne sürenler mevcuttur. ahlak kuralları ya da ahlakla ilişkili durumlar, temalar insanın var olduğu ilk günden beri onunla birliktedir. dinle, töreyle ilişkilendirmeye hacet yoktur. çağa göre değişir ama yıkmak tamamen farklı bir olaydır. ahlaki yozlaşmayı, yalanı, aldatmayı, tek gecelik ilişkileri, tecavüzü, yolsuzluğu, saygısızlığı meşrulaştırmaya çalışmak; modernizm ve/veya medeniyet çatısı altında sunmak en az bu eylemleri gerçekleştirmek kadar bayağı bir durumdur.

mesaj gönder