1. tam olarak olması gerekendir.

    medeniyetten kastımız; insanların düşüncelerinin özgür olması ve isteyenin saygı kapsamında istediğini yapabilmesi değil midir?

    şöyle bir soru sorayım, kime göre ahlaksız? dünyada evrensel bir ahlak yasası yok. x kişisine göre homoselsüel olmak ahlak dışı iken, y kişisine göre ahlak dışı değildir, z kişisi ise doğrudan homoseksüel olabilir.

    ahlaksızlık tanımını "çoğunluğun ahlakına ters olan" olarak düşünen kişi, bir yerlerde yanlış yapıyordur. şöyle bir laf vardı, hatırlarsınız

    "söylediklerinizin bir kelimesine dahi katılmıyorum. ancak bunları söyleme hakkınızı ölene dek savunacağım." -voltaire

    medeniyet, "ahlaksız" olarak görülen çoğu şeyin aslında sadece size göre ahlaksızlık olduğunu insanlara öğretti. bu sayede fikirlerimizi beyan edebiliyoruz. bu sayede isteyen istediği şeyi konuşma hakkına sahip. başkasına zarar vermeden istediğimi yapma hakkına ben bu sayede kavuştum.

    mesela dergahlarda bir çeşit dini rituel yapan insanlar var. cemaatler yoluyla fikir empoze eden insanlar var. insanları kandırıyorlar gibi geliyor. yalan söyleyen var, eşini aldatan var, sokakta çıplak gezen, tek gecelik ilişkileri olan insanlar var. bunlar bana göre ahlaksızlık. peki bana bir zararları var mı? yok. karışmaya hakkım var mı? yok. karışıyor muyum? hayır.

    (bkz: ahlak)

mesaj gönder