• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.00)
Yazar kemal tahir
rahmet yolları kesti	- kemal tahir
kemal tahir'in ilk romanlarından olan rahmet yolları kesti (birinci basımı 1957) halkımız arasında yıllarında sürüp gelen, folklorumuza derinliğine yansımış bulunan eşkıya hayranlığına karşı çıkan bir yapıttır. ince memed'in büyük başarısıyla aydınlar arasında da yaygınlaşmaya başlayan bu hayranlığa karşı kemal tahir, rahmet yolları kesti'yle, önceleri bir hayli yadırganan ters bir görüş getirmiş, yanlış bir duygusallığı önlemeye çalışmıştı.

"kemal tahir`in insan anlayışını okura bilinçli bir biçimde vermeyi tasarladığı ilk yapıtı rağmet yolları kesti` dir.
andre maurois`nın bir sözünden yola çıkarak, anadolu'da yaygın olan, "halktan yana eşkıya miti"ni yıkmak için yazmış olduğu bu yapıtında yazar, düşüncesini doğrulamak için bir araç olarak kullandığı uzun iskender'in kişiliğinde, eşkıyaları mahküm etmeye çalışırken eşkıyanın ruhsal zavallılığını sergiler, uzun iskender'in bir dolap çevireyim derken, halka karşı kişilerin düzenlediği dolaplara nasıl düştüğünü uzun boylu anlatır."
(1972) mehmet ergün

"eğer bir memlekette bu eski eşkıya lejandlarının hayranlık havası, yalnız köylülerde değil, aydınlar arasında da sürüp gidiyorsa, eşkıya ülküleştirilip yüceltiliyor, onlara birtakım umutlar bağlanıyorsa, yalnız idari bir zaafın değil, aydınlar arasında da şuursuz bir ters anlayışın ve koşuluşun varlığına inanmak gereklidir." (1965)
- tahir alangu
  1. ince memed serisinden sonra okudugumdan olsa gerek pek sevemedigim kemal tahir romani.

    edebi yönü güclü, bir suc hikayesini isleyisi bakimindan sürükleyici. yöre agzi da güzel kullanilmis. ancak mesaj kaygisi rahatsiz edici derecede belirgin. karakterler "fazla" kötü. kadin karakterlerde sıkıntı var. okuyunca birsey kaybetmezsiniz ancak genelde karsilastirildigi ince memed'e göre hem konuyu isleyis acisindan hem de kurgu bakimindan zayif buldum.
    kimse

mesaj gönder