1. 2pac, pac, makaveli gibi mahlaslarıyla da bilinen 7 eylül 1996 gecesi plak şirketi death row'un sahibiyle uğradığı silahlı saldırı sonucu 6 gün boyunca yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybeden rapçi. bazı görüşe göre ölümü hala şüphelidir. yaşadığına inanan ciddi bir kesim bulunmakta.

    önceleri birkaç underground şarkı kaydetse de ilk ciddi çıkışını 1991 yılında "2pacalypse now" albümüyle yaptı. 1993'de yayınladığı "strictly 4 my n.i.g.g.a.z.." albümüyle platin plak kazandı. çok değil aradan 1 sene geçtikten sonra 1994’te albüm kaydı yaparken stüdyoda silahlı saldırıya uğrayıp yaralı olarak kurtuldu. yine aradan 1 sene geçtikten sonra hayatının 8 aylık bölümünü tecavüz suçundan hapiste geçirdi. kimilerine göre bu bir asılsız iddia iken kimilerine göre tupac'ın hayatında yaptığı ender hatalardan biridir. hapisteyken kendisini madonna'nın ziyaret ettiği de rivayet edilmekte. hatta bu sayede hapishanede popülerlik kazanmıştır.

    hapisten çıkmadan yayınladığı ve hapisten çıktıktan sonra yarım milyon daha satan "all eyez on me" albümüyle zirveye yerleşmiştir. bu albüm hiphop dünyasındaki çift cd çıkan ilk albüm olmasıyla da müzik sektöründe baya ses getirmiştir. sadece abd piyasında 5 milyon kopya satmıştır. albümdeki "california love" şarkısıyla haftalarca billboard listesinin en tepesinde kalmıştır.

    ölümü üzerine türlü iddialar dolanan 2pac'ın ölümü, kimilerine göre bir çete (gangsta) kurbanı olması iken kimilerine göre o dönemin amerika'sında beyaz-siyahi tartışmalarında aşırı fanatik bir şekilde siyahi savunuculuğu yapmasıdır. o kadar ileri gitmiştir ki çoğu siyahi ve beyaz, eşitliğe inanırken 2pac siyahilerin beyazlardan üstün olduğuna inanmıştır. kendisine göre beyazlarla savaşılmalıdır. hatta 20'li yaşlarda iken siyahilerin savunuculuğunu üstlenen malcolm x ile ilgili bir organizasyonda konuşma yapmıştır.

    çete (gangsta) savaşları sırasında öldürüldüğüne inanılan iddialara göre ise, 2pac anlaşmalı olduğu death row plak şirketinin sahibi suge knight'ın meseleleri yüzünden pisi pisine ölmüştür. suge knight kimdir dersek n.w.a adlı rap grubu oluşumun bodyguard'ydı. n.w.a'da kimler vardı; eazy-e, dr. dre, ice cube, mc ren, dj yella ve arabian prince. bu rapçileri koruyan bodyguard abimiz sonradan stüdyo açarak o dönem nwa'daki bazı rapçileri bünyesine alıyor. snoop dogg, dr. dre vs. gibi ünlü rapçileri kendi bünyesine kattıktan sonra amerika'nın batı yakasını nerdeyse himayesi altına alıyor. bu ünlü rapçilerin bağlı olduğu şirket yani death row'un sahibi suge knight'ın bir düşmanı var. tahmin ettiğiniz üzere doğu yakasının hakimi ve bad boy records'un sahibi, "puff daddy" adıyla bilinen sean john combs. bad boy records'da ise craig mack ve notorious b.i.g gibi ünlü rapçiler bulunmakta. bu iki grup bir süre sonra silahlı savaşa girecek kadar olaylar yaşıyor. east coast, west coast mevzuları da burdan gelmekte.

    new york'ta düzenlenen bir ödül töreninde suge knight, puff daddy'e sahnede ağır küfür ediyor. puff daddy ise kiralık katillerle anlaşarak suge knight'ı bitirmeye çalışıyor. önce suge knight'ın en yakın arkadaşı öldürülüyor. suge knight ve 2pac misilleme olarak new york'da kendilerine ait bir plak şirketi açmaya karar veriyor. bu doğu'nun hakimiyeti altında olan bir alana batıdaki rapçilerin girmesi anlamına geliyor.

    2pac'ın öldürüldüğü geceye gelecek isek; 2pac ve suge knight las vegas'da mike tyson'un boks maçını izlemeye gidiyorlar. çıkışta beraber geldikleri dokuz araçlık profesyonel korumalarıyla birlikte dönüyorlar. konvoy seyir halindeyken bir araba önlerini kesiyor ve arabadaki 4 kişi bu konvoya ateş etmeye başlıyor. her ne hikmetse ölümü için kiralık katiller tutulan suge knight olaydan hafif sıyrıklarla kurtulurken, 2pac ağır yaralar alıyor. kaldırıldığı hastanede ise hayatını kaybediyor.

    not: doğu - batı kavgasında batı'nın en ünlü rapçisi 2pac öldükten sonra gerilen ortamda 2pac taraftarları bunun burada bitmeyeceğini belirtiyor. 6 ay sonra ise doğu'nun en ünlü rapçisi notorious b.i.g öldürülüyor. onu da bir ara notorious b.i.g başlığında anlatırım.

mesaj gönder