1. 3d printer dışarıdan alabileceğiniz herhangi bir plastik parçanın evde kendinizin yapmasına olanak tanıyan, günümüzde gerekse sanayide gerekse bu işle uğraşan firmalar tarafından bolca kullanılan bir üretim teknolojisi.
    1985 civarında ilk prototipi yapılmış fakat piyasa tarafından pek rağbet görememiş. Ardından doksanlı yılların sonuna doğru tekrar dillendirilmiş ve avrupa ülkelerinde yapılmaya başlanmış ve hatta evde baskıalan dahi varmış.
    Gel gelelim sene 2009 a gelince bizim tubitak biraz bu konuyla ilgilenmiş ve gelişen bu teknolojinin neredeyse 15 yıl gerisinden gelmesine rağmen çıkardığı dergilerde 3d printer gibi bir teknolojinin varlığından bahsetmeye başlamış.(bkz: ah efendim halk ne yapsın)
    Şimdi gelelim nedir bu cihaz nasıl çalışır ve bende yapmak istiyom şunu basit bir dille anlatsanıza diyenlere cevap vermeye;
    3d printerın birçok çeşiti vardır. Sanayide kullanılan bildiğiniz uçak motorunu üretenden bir tutunda evde telefon kılıfı üretene kadar.
    şuradaki sitede 3d printer tiplerinin neler olduğunu görebilirsiniz.
    Sizin evde kendiniz yapabileceğiniz teknoloji budur ve bununla ilgili çok fazla örnek vardır.
    Gekli tüm parçalar ve montaj aşamaları için bu iki siteye bakabilir ve kafanızda bir şekil oluşturabilirsiniz.
    bu bir
    bu iki
    Şimdi 3d yazıcımızı yaptık ve kullanıma hazır. Printeri yapmak ayrı bir olaydır bununla baskı almak çok daha ayrı bir olaydır . yani şöyle düşünün bir forklifti üretmek vardır birde bunun operatörü vardır. O yüzden sadece printeri yapak değil bunu kullanabilmek daha önemlidir.
    Yapacağınız yazıcı öncelikle STL formatındaki çizimi tamamlanmış katı parçanın slicer denilen dilimleme programının vermiş olduğu G kolarına göre hareket edeceği için bu programların edinilip 3 boyutlu nesne tasarımınında öğrenilmesi gerekir.
    Baskı almak için;
    Öncelikle tasarım yapıyoruz bunu için autocad veya solidworks kullanılabilir.
    Daha sonra tasarımını yaptığımız bu nesneyi STL formatında çıkarmanız gerekir. Bunu kullandığınız çizim, tasarım programı yapabiliyor. Ama yok efendim ben kendim tasarlayamam diyosan burada ve buradaki sitelerde istemediğin kadar STL dosyası mevcut.
    Geldik dilimleme olayına öncelikle yaptığınız yazıcı amatör bir yazcı olduğu için önerim slic3r denilen programdır cura vs amatör yazıcılarda kalibrasyon sıkıntısı çektiriyor.
    Slic3r buradan indirilebilir.
    Bu işlemde tamamlandıktan sonra geriye birtek printeri kontrol edebileceğiniz arayüze ihtiyaç var bu konuda pronterface programı çok kullanışlıdır ve şuradaki siteden edinilebilir
    Ve baskı zamanı.
    Öğreme merakınızın bitmemesi dileklerimle.

mesaj gönder