1. ne zaman 2. dünya savaşı ile ilgili bir bilgiye ulaşsam işi gücü bırakır kaseyi doldurmaya bakarım.

    2. dünya savaşı belgeselleri uykusuz gecelerimin müsebbibi, okuduğum 2.dünya savaşı kitapları kitap bütçemin %75'i olmuştur. bu vesile ile değerli okurlara 2.dünya savaşı ile ilgili ilginç bilgilerimi saygı ile sunarım.

    1- almanya teknolojik bakımdan savaştığı diğer ülkelere kıyasa bilimsel açıdan kısa zamanda çok hızlı ilerlemiştir. günümüzde bir çok alanda nazilerin uyguladığı gayri insani deneylerin sonuçları tıp ve farklı bilimlerde kullanılmaktadır. (insan vücudu kaç atmosfer basınca dayanabilir, kaç litre benzin içerse ölür, hipotermi vb.)

    2- nazilerin savaşı kaybetmelerinin önemli bir oyuncusu 0 numara makine yağıdır.
    silahlar ve diğer mekanik araçlar için parçalar arasındaki yağ insanlardaki kan gibi işlem yapar eğer yağ yoksa sistem bozulur. bir çok cephede savaşan naziler ince yağ kullanmak yerine gres yağına benzer katı bir yağ çeşidi kullanmışlar. 0 derece ve altında donan katı yağ bir çok silahın ve aracın çalışmasına engel olmuş, özellikle ağır kış şartlarında önemli kayıplar vermişlerdir. rus silahları ise zaten tasarım aşamasında donmaya 0 ve daha ince yağlar ile hazırlandığı için teknolojik ve güçlü nazi silahları karşısında üstünlük kurabilmişlerdir.

    3- nazilerin savaş süresince en büyük sıkıntısı enerji alanında olmuştur. savaş süresince almanya üzerine atılan bombaların sadece %1 santrallere atılmış olsaydı savaş 6 ay içinde bitebilirdi.

    4- 1.dünya savaşında kayıplar %95 asker / %5 sivil ölümü ile kayıt altına alınırken, 2. dünya savaşında bu oran %33 asker %67 sivil olarak gerçekleşmiştir.

    5- danimarka da yaşayan nükleer fizikçi niels bohr son anda nazilerin elinden kaçmayı başarmış ve o dönem paha biçilemez bir ağır suyu (nükleer bomba yapımında kullanılan bir madde) bir bira şisesin de ingiltereye götürmeyi başarmıştı. ne var ki canı pahasına götürdüğü şişenin içerisinde meşhur danimarka birası vardı. çok büyük bir ihtimalle evden acele ile çıkarken yanlış şişeyi almıştı.
    ve yine çok büyük bir ihtimalle ağır su ile dolu bira şişesini bir nazi askeri içti.

    6- savaşın kayıpları arasında londra'ya yapılan gece bombardımanları yüzünden gece karartması neticesinde farklı dönemlerde yapılan trafik kazalarında ölen 40 kişide vardır.

    7- leningrad'a düşen ilk bomba bir hayvanat bahçesindeki fili öldürmüştür.

    8- rusya'da 1923 yılında doğan erkeklerin %80 ölmüş ve 1920'lerde doğan kadınlar eş bulamaz hale gelmişti. rus hükümeti evli olsun olmasın bu grupdaki tüm kadınların hamile kalmasına yarımcı olunması için emir vermiştir.

    9- amerikan kara kuvvetlerinin deniz kuvvetlerinden daha fazla gemisi vardır.

    10- savaş esnasında artistlik yaparken ölen bir çok pilot vardır, o dönemin uçaklarında kabin basıncı olmadığı için 20.000 ft'e çıkmak %80 ölüm demekti.

    11-ren nehrine ilk ulaşan askeri birliğin ilk işi nehre işemek olmuştur. ( general patton'un nehire işerken fotoğrafları vardır.)

    12- ingiliz mühendis robert watson radyo dalgaları ile düşman uçaklarını düşürecek bir silah üzerinde çalışırken tesadüfen radarı icat etti.

    13- nazilerin efsane denizaltısı u-bot mürettabatının sadece %20 si geri dönebildi.

    14- 1940-1945 yıllarında amerikanın savunma bütcesi 2 milyar dolardan 60 milyar dolara yükseltilmişti.

    15- adidas ve puma nazi almanyasında kurulmuştur. hugo boss ise nazi modasını yaymak için kurulmuştu.

    16- halkın arabası yani volswagen hitlerin emri ile kuruldu.

    17- av kısıtlaması ve avlanma yasağının öncüsü hitlerdir.

    18- savaşta ölen ilk amerikan askeri 1940'a ruslar tarafından finlandiya'da öldürülmüştür.

    19- savaşta ölen en yüksek rütbeli amerikan askeri ise korgeneral lesley mcnair di. kendisi amerikan hava kuvvetleri tarafından öldürülmüştür.

    20- nazi almanyasının savaş ilan ettiği tek ülke amerikadır.

    bonus

    kahinden büyük üzüntü ile çıkan bir yahudi milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olduğunu öğrenince intihar etmek için tren raylarında treni beklemeye başlar. tam tren gelecek ken küçük bir çocuğun rayların üstünde oynadığını fark eder ve koşarak tren çarpmadan önce çocuğu kurtarır.

    - çocuk ne yapıyorsun burada nerede ise ölecektin.! adın ne senin ?

    - hitley, adolf hitley

    insanlık tarihinin bir daha asla savaş görmemesi ümidi ile...

mesaj gönder