1. şehir kurma tarzında bir strateji oyunu olan banished, sürgün hayatı yaşayan bir grup insana yeni bir yaşam alanı oluşturmanızı sağlıyor. şehirden çok aslında bir köy kuruyorsunuz. tarlada ekin yetiştirip, balık tutabilir; avcılık-toplayıcılıkla uğraşıp, madende çalışabilirsiniz. ve bunlardan çok daha fazla işle uğraştırabilirsiniz halkı.

    oyunun amacı; nüfusu arttırıp, sağlıklı bir şekilde yaşatarak, köyün gelişimini sağlamak. bu kadar da basit bir işleyişle oynanıyor aynı zamanda.

    2014 şubatında çıkan bu oyunu, o zamandan beri, yoğunluktan beynim bulanmışken biraz beynimi boşaltıp, sakinleşmek ya da dinlenmek için oynuyorum diyebilirim.

    hem oynayan youserlar için, hem de yeni oynayacaklar için bir kaç ufak tavsiyemde şurada dursun:

    -oyuna başladığınızda, köyün ilerleyeceği yönü daha düzlük tarafa doğru seçin. dağı aşıp geçmeleri epey uzun sürüyor çünkü.

    -merak edip ilk önce ev inşaa etmek isteyeceksiniz ama bunu sonraya bırakın. göçmenler ayrı evlerde yaşadıklarında nüfus gelişmiyor. ve bir evde çok kalabalık olduklarında da. çekirdek aile mantığında düşünelim hatta. çalışacak yaşa gelmiş bir çift farkettiğiniz de yeni ev o zaman yapabilirsiniz.

    -yemek için önceliğin bir tarla kurmak olsun. ardından nehir kenarına bir balıkçı kulubesi kurmak. kısa vadede ikisi rahatça idare edebilir.

    -aynı zamanda toplayıcılar ve avcılarda bir an önce yerleştirmeye bakın. yemek konusunda uzun vadede çok rahatlatırlar.

    -fazla geçmeden hemen bir oduncu, demirci ve terziniz olsun.

    -bir şey inşaa etmeden önce o bölgeyi gidin kendiniz temizleyin. üstündekilerin işçiler tarafından kaldırılmasını beklemek çok zaman kaybı.

    -yoğun bitki olan bi bölgeyse de, üstündeki şifalı bitkileri bir herbalist kurup toplanmasını sağlayın, boşa gitmesinler. bunun iyi günleri kadar salgın hastalık yayılan dönemleri de var.

    -ilk zamanlar trade ya da market kurmanıza gerek yok. ve başladığınız bölgede illaki bir hayvan olacaktır. bir pasture yapıp yemek stoğunu arttırabilirsiniz. aynı zamanda giyecekte burdan gelen yünlerle yapabilirsiniz. daha sonra olmayan hayvanları zaten trade'de bulabilirsiniz.

    -taş ve demiri mümkün oldukça kendiniz toplayın. maden kurmayı biraz ileriki plana atın. nüfusunuz kalabalıklaşınca en azından. çünkü maden işçileri daha erken yaşlarda ölebiliyor. boşu boşuna nüfus azalmasın.

    -son olarak da yeterli işçi sayım elimde var dediğinizde de gidin bir okul yapın. eğitimli halkımız daha uzun yaşayıp, üstüne ağaç falan düşürmekten ölmeyeceklerdir en azından.

    iyi oyunlar olsun. ^:gülücük^

mesaj gönder