• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar Mo Yan
değişim - mo yan
çin'in en ünlü ve nobel ödüllü yazarı mo yan, değişim adlı uzun öyküsünde ülkesindeki toplumsal ve siyasal değişimleri dile getiriyor. otobiyografi tarzında öykü ya da öykü tarzında otobiyografi diyebileceğimiz bu yapıt, çin edebiyatındaki çoğunlukla siyasal olaylara odaklanan tarihsel anlatıların tersine, "insanlar"ın tarihini ele alıyor. değişim bu niteliğiyle değişme sürecindeki bir ülkenin görünümünde tavandan aşağıya değil, tabandan yukarıya bakan bir yaklaşımın temsilcisi oluyor.

mo yan, anlatımında zaman içinde ileriye ve geriye dönüşler yapıyor; önemsiz olaylar ile sıradan insanların yaşamına yöneliyor. gündelik yaşamın boyutlarını aşan büyük olayların sokaktaki insan üzerindeki etkisini aktararak tarihe insan sıcağının soluğunu katıyor.
(tanıtım bülteninden)
  1. mo yan'ın 2010 yılında yayımlanan kitabıdır. türkiye'de ise 2016 yılında can yayınları tarafından yayımlanmıştır.
    kitabın yazılma hikayesi ise son derece enteresan. mo yan ocak 2005'te kendisine verilen edebiyat ödülü'nü almak amacıyla italya'nın udine şehrine gittiğinde seagull books yayınevinin editörü ile tanışmış. sonrasında bu editör mo yan'a bir email göndererek, son otuz yılda çin'de olan büyük değişimi anlatan bir kitap yazmasını teklif etmiş. yazar önce reddetse de, sonrasında editör tarafından ikna edilmiş ve ortaya da bu okuması son derece keyifli olan uzun hikaye çıkmış. mo yan son otuz yıl yerine daha da geriye giderek çocukluğundan itibaren farkına vardığı büyük değişimi yazmış.

mesaj gönder