1. sinema tarihinde bir şekilde kalıcı iz bırakmış ya da bırakacak olan birçok önemli filmi dvd ve blu-ray formatlarında (eski filmleri temizleyerek) satışa sunan abd menşeli şirket.

    internetten indirilen bazı filmlerin başında şöyle gibi görüntü çıkar ancak şeklin içinde beliren yazı birçok kişinin dikkatini çekmez. şayet bunu gördüyseniz elinizdeki kopya criterion tarafından temizlenip sunulmuş versiyondur, yani onların dvd ve blu-ray'leri kaynak alınarak riplenmiştir.

    film seçimlerinde hollywood'a pek çalışmazlar. mesela the godfather, american beauty, fight club gibi filmleri arşivlerine katmazlar. bunun sebebi söz konusu filmlere mesafeli olmaları değil, o filmlere ulaşılabilirliğin zaten kolay olmasından ötürüdür. bunun yerine eski ve bakıma ihtiyacı olan hollywood yapımlarına, abd bağımsız sinemasına, avrupa, asya ve güney amerika sinemasına ağırlık verirler. seçtikleri filmleri temizledikten sonra içerisine çok güzel bonus içerikler de koyup 30-40 dolar arasında, biraz uçuk denebilecek fiyatlara satarlar. an itibariyle tam 822 adet filmin bulunduğu criterion katalogundaki tek türk filmi, metin erksan'ın 1963 yapımı susuz yaz filmidir.

    ayrıca hepsini kendileri mi tasarlıyor bilmiyorum fakat bu şirketten çıkan filmlerin kapak tasarımları da başlı başına birer sanat eseri oluyor. şöyle ki: popiol i diament, berlin alexanderplatz, fear and loathing in las vegas, przypadek, les diaboliques.

mesaj gönder