1. bilinen iki adı var:
    1.miringoplasti: bu ameliyatta yalnızca kulak zarındaki deliğe yönelik ameliyat yapılır.
    2.timpanoplasti: bu ameliyatta ise kulak zarına ilave olarak orta kulak kemikçiklerine de işlem uygulanır.

    benim geçirdiğim ameliyat timpanoplasti idi. istanbul'da 8 tane kulak burun boğaz doktoruyla görüştükten sonra ancak kendimi teslim edecek kadar güvendiğim bir doktora rastladım. doktor ismi almak isteyen olursa bana ulaşabilir.

    benim kulak zarımda marjinal bir delik vardı, yani şu demek: zarın olduğu çeperde çok az bir zar kalıntısı kalmıştı. delik kenarlardan itibaren başlıyordu. neredeyse travmanın etkisiyle tamamiyle yok olmuştu.
    normal şartlarda başınıza bu olay geldiyse zar kendi kendini genellikle tamir eder. kalan zar aynı dokuyu üretir ve zar yeniden oluşur.
    zarınızın zarar gördüğünü, sesleri boğuk duyduğunuzda anlayabilirsiniz. herhangi bir ağrısı olmaz. ama tiz sesler ( bir torbanın hışırtısı mesela ) katlanılmayacak derecede gürültülü gelir size.
    küçümsemeyin doktora gidin, antibiyotik kullanmanızı isteyecektir. aksatmayın, sudan koruyun, sakın grip olmayın.

    timpanoplasti ameliyatında genellikle, zarınıza, kulağınız arkasından aldıkları kas kılıfıyla yama yapıyorlar. benim ameliyatım yaklaşık 3-4 saat sürmüştü. bu ameliyatın belli başlı riskleri var, ama hepsi geçici endişe etmeyin.
    birincisi, kılıfın alındığı kas geçici olarak felç olabilir yani bir süre yüzünde bazı mimikleri yapamayabilirsiniz. ikincisi ise, orta kulaktan tat alma sinirleri geçtiği için, bir süre tat alamayabilirsiniz. ben sol tarafla yaklaşık bir ay tat alamadım. ama geçiyor. ayrıca ameliyat sonrasında 2-3 hafta kadar bir refakatciye ihtiyacınız olacak cunku baş dönmesi, tek başına yürüyememe, denge sorunu vs yaşabiliyorsunuz.

    bu ameliyattan sonra kulağınızdaki çınlama genellikle geçmiyor. bazı insanlarda hayat boyu devam ediyor. bende devam etmekte, bir buçuk sene oldu.

    başlarda bu çınlama çok can sıkıyor, ayrıca kalp atışınızın sesini çok net duyuyorsunuz. özellikle etraf sessizleştiğinde, geceleri kabus gibi olabiliyor. ama değiştiremeyeceğinizi anlayınca kabulleniyorsunuz ve alışıyorsunuz. ben alıştım, bazen sinir bozsa da daha ne büyük acılar var diyip yolunuza devam ediyorsunuz.
    kulak zarınıza zarar geldiğinden ufacık bir şüpheniz dahi varsa muhakkak doktora gidin, göz ardı etmeyin, geçer demeyin, önemli.

mesaj gönder