1. şöyle bir düşününce, insanın en büyük "bug"ı seçme hakkının olması.evet kendi kararını kendi öz iradesiyle verme hakkı, ister evrimsel ister yaradılışsal sahnede düşünün insanlığın ilk ve en büyük problemi.
    ben yaradılış üzerinden ilerleyeceğim ilk olarak; allah adem ve havva'yı irade sahibi yaratıklar olarak yarattı ki bu olay yani irade sahibi varlıklar olan insanların yaradılışı o günden beri cennet gündemini hep meşgul etti. peki birçok güzel şey üzerinde kullanabilecek iken bu hakkını insan ne yaptı? kendisine yasak olanı seçti. o konuda adem babamız ve havva anamıza ben de cok kırgınım. sonuç olarak dünyaya tıkıldık ceza olarak ama akıllandık mı? hayır. öldürmek yasaktı öldürdük, çalmak yasaktı çaldık. hep kötü seçim yaptık. bu yüzden başkalarının hatalarından ben benim hatalarımdan başkaları zarar gördü. insanlik hep acı çekti.
    gelelim evrim sahnesine; burda da genetiğimize işlenen tek bir kural vardı: yaşa ve yaşat! başlarda uyduk. doğal seçildik falan. ama yine şaştık ve geliştikçe sadece yaşamak istedik. yaşatmak zor geldi. ve günün birinde türümüzün sonunu getireceğiz.
    bu bug bugün herşeyin bu kadar yoldan çıkmasının nedeni. yani kanser olmamızdan tutun da başımıza gelen doğal afetlere kadar az miktarda istisnayı saymazsak başımıza gelen herşey ya senin ya benim ya bizlerin ya da bizden öncekilerin aldığı yanlış kararlardan kaynaklı.
    eğer allah bizi seçme yetisi olmayan varlıklar olarak yaratsaydı sadece başımıza geleni yaşayacaktık. ve herkes kurallara uymakla yükümlü olduğundan-çünkü başka bir ihtimali düşünemeyecekti- kötülük olmayacak başımıza hastalık ve afetler dahil hiçbir kötü şey gelmeyecekti. çünkü kurallara uyacak hijyeni sağlayacak iklimi doğayı koruyacaktık. savaş çıkarmayacak aç bırakmayacaktık.
    ve yine eğer evrimin kurallarından başka bir seçeneği seçme hakkımız olmasaydı yaşarken yaşatacaktık.
    yani youreader dostlarım karar verme yetisi, seçme hakkı insanlık için en büyük bug oldu, ilk ve tarihsel süreçte hep.

mesaj gönder