1. 1892-1976 yillari arasinda yasamis amerikan girisimci ve sanayici. daha cok getty oil ile bilinir. yillar icinde dunyanin en zengin insani unvanina haiz olmustur, ancak en cok cimriligi ile meshurdur.

    kumar zengini oldugu yonundeki iddialar muhtemelen dogru degildir, cunku "kumari hic sevmem. illa kumar isine gireceksem, bir kumarhane alir ve kazanan tarafta olmayi garanti altina alirim" gibi bi sozu var, ve zaten pintiligi ve para harcarken kili kirk yarmasiyla meshur bi adam kumar oynamaz.

    bi bankada avukat olarak calisan babasi (george getty) odenmemis bi kredi icin oklahoma'ya gider, ve orada petrol cilginligina kapilip milyoner hatta milyarder olarak geri doner - ki 1900lerin basinda milyarder olmak demek dunyanin sayili zenginlerinden biri olmak demektir. yani paul, zaten babadan zengindir.

    universite icin californa'ya giden paul, yazlari oklahoma'ya donup babasinin petrol sahalarinda calisir. sonra babasinin destegi ile kendi petrol sirketini kurar, ve henuz 24 yasinda milyoner olur. 1929 büyük buhran'i sirasinda firsattan istifade ederek, hisse senetlerinin degeri yerlerde surunen bi kac petrol sirketini ele gecirir.

    ama hayatinin en buyuk hamlesini (kumar denilebilir mi?) 1949'da ortadogu'ya acilarak yapar. o vakitler arabistan'da 4 amerikan sirketinin ortaklasa kurdugu casoc (sonraki adiyla meshur aramco) faaldir, ancak amerikan hukumeti yeni gelistirdigi strateji dogrultusunda bagimsiz petrol ureticilerini de ortadoguya acilmaya tesvik eder.

    suudi arabistan ve kuveyt arasinda bedeviler icin ayrilmis "notr" bi bolge vardir ve o zamana dek burada petrol cikacagina kimse ihtimal vermemistir. bolgede daha once `socal` icin calismis bi jeologun petrol cikma sansi %50 demesi uzerine, getty, o zaman icin cok ucuk bi rakam karsiliginda (10.5 milyon dolar) burayi 60 yilligina kiralar ve ortadogu macerasina atilir. ilk baslarda hic bisey bulamazlar, hatta 4 yil boyunca tum cabalar bosuna gider. ancak 1953 yilinda voliyi vurur ve bir kac yil icinde getty oil ile dunyanin en zengin adami olur.

    sonrasi zaten malum. 1950lerde ingiltere'ya tasinir ve 1976 yilinda olunceye dek dunyanin en bilindik simalarindan biri olarak kalir.

mesaj gönder