1. şu an fark ettim, wikipedia'da, as pilotların olduğu bir liste var ve bu listede 50 ve üstü sayıda uçak düşüren pilotların ezici bir bölümü alman. tek tük ingiltere, abd, sovyetler ve japon pilotları var ama yüzde doksandan fazlası alman.

    alman pilotların düşürdüğü uçak sayılarını yan yana, üst üste, alt alta, çapraz çapraza, nasıl ve ne şekilde koyacak olursak olalım korkunç bir sayıya ulaşıyoruz. yaklaşık 20.000 düşman uçağı alman pilotlar tarafından düşürülmüş. listedeki alman olmayan diğer pilotlara baktığımız zaman düşürdükleri uçak sayıları almanlara kıyasla hiçbir anlam ifade etmiyor.

    benim şahsi kanaatim, -eğer yerde imha edilen uçaklar bu sayıya dahilse- bu düşürülen uçakların büyük bir kısmının barbarossa operasyonunun daha başlarında, yerde imha edildiğidir. ki bilindiği kadarıyla bahsedilen zamanda binlerce uçak yerde imha ediliyor.

    şuradan rusların güçlerine bakacak olursak savaşın başladığı 22 haziran 1941 tarihinde 11.357 uçak kullanıma hazır ve daha sonraki zamanlarda bu sayı 35.000 ile 40.000 arasına çıkıyor. almanların savaş boyunca faal olan toplam uçak sayısı ise 4.389 uçak.

    sovyetler bu süre boyunca 21.200 uçak kaybederken, alman pilotlar 2.093 uçak kaybediyor. yani doğu cephesinde yer alan ortalama bir alman pilotu, uçağı düşmeden önce on taneden fazla düşman uçağı düşürüyor. bugün ortalama bir ülkenin hava kuvvetlerindeki uçak sayısının 400 ila 500 arasında olduğu düşünülecek olursa, bunlar gerçekten muazzam rakamlardır. evet bu uçakların hepsi gelişkin uçaklar değildi, özellikle savaşın ilk başlarındaki sovyet uçaklarının hatrı sayılır bir kısmı zayıf uçaklardı ama yine de rakamlar korkunç.

    yani buradan şuna ulaşıyoruz; her ne kadar bugün savaş dönemi konuşulduğunda royal air force ve u.s. air force alman hava kuvvetlerinden önce sayılsa da aslında luftwaffe bunu hak etmemektedir. zira müttefikler ve sscb düşen her uçağın yerine yenisini koyabilmiş olsa da almanlar bunu yapamamış ve luftwaffe etkisizleşmiştir.

    yani luftwaffe'nin sonunu getiren ne hermann göring'in basiretsizliğidir, ne de diğer hava kuvvetlerinin üstün başarısızlığıdır. luftwaffe'nin ve alman ordusunun sonunu getiren üretim kapasitesidir. üretememektir.

    sonuç olarak, bütün dünya almanın taşağını yesin. oh be. söyledim de rahatladım. bütün analiz falan hep bunun içindi.

mesaj gönder