1. not: bu anlattıklarım mühendislik için geçerlidir. diğer fakülteleri bilemiyorum.

    kendi bildiği konuları derste anlatmak bir öğretim görevlisine herhangi bir katkıda bulunmayan boş bir iştir. bu sebeple akademisyenler genelde bu görev için minimum zaman harcamayı tercih ederler. (ya da belki de zaten tembeldiler, ikisi birden olabilir.)

    sınav hazırlamak da bu bahsettiğim angaryaya dahildir. bu sebeple akademisyenler, ya da işi üzerine yıktıkları doktora öğrencileri, sınav sorularını kendileri hazırlamak yerine google'da dersi aratıp başka üniversitelerde çıkmış, mümkünse cevapları olan - çünkü yanlış çözmekten, fiyakayı bozmaktan korkarlar - soruları bularak sınavlarını oluştururlar.

    sınav kağıdınıza bakarken (ya da belki de sınav sorularını/çözümlerini dersin internet sitesine koyuyorlardır) eğer soruların bir kısmını bir kenara yazar ve bunu google'da aratırsanız, kuvvetle muhtemel sınavı aşırdıkları üniversite ve dersi bulacaksınız. gerçi bunu engellemek için soruyu hafif değiştirmeye çalışabilirler, onun da farkında olun yani. diğer sınavların da buradan gelmesi yüksek ihtimal, çünkü akademisyenimiz bir defa kendi dersine uygun soru membağını bulmuştur. kim başka ders bulmakla uğraşacak?

    fakat sınavların birebir aynı olması düşük ihtimaldir. bu uygulamaya alternatif öğrenciye önermediği ancak dersle ilgili olan başka bir textbook'tan soru sorma, kendi hocasının soru arşivinden soru seçme gibi yollar da vardır. dersin kapsamlı arşivi varsa onu da kesin edinmeye çalışın, çünkü bu soru denen meretin iyisini bulmak kolay değil, illa ki döndürüp döndürüp sormak gerekiyor, hele ki normal sınavların haricinde gereksiz make-up/bütünleme/af/tek ders gibi saçmalıklar da varken. bir de mit ocw'e bakın ama oradan soru beklemeyin, çünkü artık ayağa düştü.^:swh^

mesaj gönder