1. İnsanlarla beraber yaşamaya en yatkın hayvan türlerinden biri. Hayvansever birçok youser olduğuna şahit olduğumdan yaşadıklarımdan öğrendiklerim var diyerek ve zaman zaman fularımı da çıkararak belki faydası olabilecek bazı düşüncelerimi aktaracağım.

    Köpeklerin, İnsanlarla yaşamaya zorlanması tasvip edilecek bir olgu olmamasına rağmen aksi halde kendisine gösterilebilecek hoşgörü ve yaşam sahası düşünüldüğünde hayatta kalabilmesi için çoğu zaman gerekli olandır.

    Sokak köpekleri ortalama 2-3 yıl yaşayabilirken, vahşi dediğimiz doğada yaşama yeteneklerini elinden aldığımız köpekler sahiplenilince 12-15 yıl yaşayabilmektedir.

    Köpekler sürü hayvanıdır. Sürüyle hareket etmeye alışıktır. Alfa köpek sürü liderine denir. Sürü içerisine giren bir köpek yeterli olgunluğa gelince alfa olmaya çalışır, beceremezse çabucak bu durumu kabullenir. Sürüyle olma güdüsünden olacak köpekler topluluğu, kalabalığı yanında birilerinin olmasını sever. Beraber yaşadıkları insanları da sürünün bir parçası olarak görürler. Beraber yaşamaya karar verdiğiniz köpeğin, ailenin yani köpeğe göre sürünün, alfası olduğu düşüncesini yıkabilmek size uyum sağlaması aşamasında çok önemlidir.

    Köpeği eğitmenin derecesi, size uyum sağlayabilecek kadar olduğu zaman anlamlıdır. Yoksa haydi takla at, dans et, penguen gibi yürü gibi onu robatlaştırmak, tam anlamıyla doğasını bozmaktır. Beraber yaşanacaksa İster istemez Onunkine oranla çok daha az da olsa taviz verilmesini gerektirir.

    Köpekler insan mimiklerini, duygularını inanılmaz derecede anlayabilme, sezebilme kapasitesine sahiptir. Bazen bir bakışınızla iletmek istediğiniz mesajı anlarlar. Üzgün, hasta ya da dertli olduğunuz da ona göre davranır ve şaka değil gerçekten destek olurlar. Bakkala gidip eve geldiğinizde sanki 25 yıldır sizi görmemiş gibi sevinir. Karşılıksız sever, kıskanır ama kin tutmazlar.

    Sizden asgari seviyede istedikleri şeyler: yemek, 15-20 dk oyun, iki kez dışarı çıkma, sevilmek. Daha fazlası sizin kurmak istediğiniz iletişimle şekillenecektir.

    Köpek sahiplenilirken göz önüne alınması gereken çok fazla husus vardır. Maddi durum (buna değineceğim), yaşadığınız yer-komşular-mahalle-semt hatta şehir, evde olma süreniz, hayatınızın ileriki aşamalarında değişebilecek koşullar, acil bir işiniz çıktığında bakabilecek yakınınız ve sabır. Bir köpeği sahiplenip, belli bir süre sonra pişman olup onu atmak ya da başkasına vermek köpek için yıkıcı olacaktır.

    Maddiyat dedim çünkü maalesef memleketimizde, özellikle şehirlerde köpek beslemek "zengin işi" olarak görüldüğünden, veterinerinden, oyuncağına, mamasından, tarağına, tasmasına almanız/yapmanız gereken her şey gerçek anlamda pahalıdır. 2 yıldır köpeğimle beraber yaşıyorum bir an bile pişmanlığım yok ama somut olması açısından ucuz, eski bir araba parasını gözden çıkarmanız gerekir.

    Yaşadığınız çevredeki insanların tutumu da önemli, bazen fazlasıyla alttan almanız gerekecek, vampir görmüş gibi tepki veren insanları göreceksiniz. Köpekten korkan, fobisi olan, haz etmeyen insana saygı duyarım ama kendisine hiçbir rahatsızlık vermemesine rağmen salt varlığından rahatsız olma derecesinde tepki verenler olacaktır.

    Binlercesinden Bir anektod: Tasmasıyla köpeğimi gezdirirken ve aramızda 20 m varken "Beni küçükken köpek ısırmıştı" diyerek bağırmalı, çağırmalı olağanüstü tepkiler veren bir hanımefendiye "hanımefendi ben de küçükken bir insandan feci dayak yemiştim, her gördüğüm insana böyle tepki vermeli, onlardan kaçmalı mıyım?" Dememin cevabı dudak bükmeli, omuz silkmeli sen aptalsın demeli bakışlar oldu.

    Sonuç olarak; köpek beslemek, öncelikle sabır ve özveri ister. Köpeğiniz, Ailenin bir parçası olur. Köpek alınır satılır bir meta değildir. Yüreği, duyguları olan ve bence genel kanaatin aksine de olsa düşünebilen bir candır.

    araştırma yapıp aktardığım genellemeler dışındaki düşüncelerim kendi köpeğim üzerindendir ve çoğu yerde köpek yerine başka bir hayvan türü ismi koyulduğunda da düşüncelerim aynıdır.

    "Köpekleri sevmeyen insanlara güvenmiyorum fakat bir köpek bir insanı sevmezse, o köpeğin hislerine güvenirim."

    Albert einstein

    Bonus: Can dostum.
    ozee

mesaj gönder