• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
saul fia - laszlo nemes
1944 yılında auschwitz'deki toplama kampında, krematoryumda çalışan macar esir saul auslander'in iki gününe tanık oluyoruz. saul yakılmak üzere olan bir çocuğun cesedini kurtarıp dini usullere göre gömmeye çalışacaktır.
  1. oscar muhabbetine girmeden rahatlıkla söyleyebilirim ki altın palmiye'yi dheepan ile beraber hak eden bir film olmuş. ama bu film hikaye olarak olmasada sinematografi olarak daha etkileyici. fakat sanırım filmin çokça sömürülmüş olan "yahudi soykırımı" konusuyla dirsek temasında olması, altın palmiyeli the pianist filmi, dheepan'ın "mülteci sorunu" gibi güncel bir olayı ele alması festival yarışmasının sonucunu etkileyen etmenler olmuş. (aramızdaki bilaller için not: bu cümlelerle filmi beğendiğimi ifade ediyorum.)

    filmin merak uyandırıcı çekim tekniğine diyecek yok. fakat öyle derinlemesine analizi yapılacak bir film de değil. zira saul'ün yüzünden ve birkaç istisna sahneden başka hiçbir şey -evet, hikaye konusu dahil hiçbir şey- net değil! dolayısıyla her kafa filmle ilgili kendince bir şeyler uydurup onu anlatacaktır.

    sonuç olarak filmin izlenmesi gerekir. bana göre seyir zevki yüksektir.

mesaj gönder