• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.26)
behzat ç
ankara cinayet bürosu amiri behzat ç., telsizden duyduğu bir intihar vakasına bakmak için olay yerine gider. arkadaşlarıyla doğum gününü kutladıktan sonra intihar ettiği sanılan genç kızın cesediyle karşılaşır. ilk gelen ekipler, kızın üzerinden çıkan 'intihar mektubunu' yeterli görüp olayın üzerinde durmamışlardır. oysa behzat ç.’nin fark ettiği birtakım gariplikler aklına cinayet ihtimalini getirir. olay mahallinde tem’de (terörle mücadele amirliği) görevli birilerinin olması olayın görünenin ötesinde, farklı boyutları olduğuna da işaret etmektedir. ölen kız urfalı zengin bir aileye mensuptur. babası okuması için ankara’ya yolladığı kızının beyninin yıkandığından, ölümünün siyasi olduğundan, örgüt tarafından infaz edildiğinden şikâyet eder. behzat ç. ve ekibi, harun, hayalet, akbaba, selim ve eda, olaya bakan savcıdan aldıkları destekle işe koyulacak, |at izinin it izine karıştığı’ bu vakayı çözmek için karmaşık bir mücadelenin içine girecektir.
  1. behzat ç. gibi bir polisin gerçek olamayacağını biliyoruz. efsaneleşmiş o kadar çok replik var ki saymakla bitmez.
    bence diziyi çok iyi yapan şeyler esasen şunlardır.
    1. yan ikililer: gorbaçov ve pembo, barbaros ve muzo, hatta ercüment ve memduh başgan. herbirine ayrı dizi çekin başarılı olma olasılığı yüksektir.
    2. içimizde kalmış bir şeyleri dan diye söylemesi. örnek: ermeni meselesi hakkında yazan aydını vuran beyaz bereli karakola teslim olur. behzat içeri girdiğinde itin ekmek arası bir şey yediğini görür, polislerle samimi bir şekilde yayılmıştır. behzat tokadı atar beyaz bereli bir tarafa, ekmek bir taraf gider. behzat polislere döner "bir de fotoğraf çektirseydiniz". hrant'ın katiline yapılan muamele ancak böyle anlatılabilirdi.
    diğer örnek yüksel caddesinde eylem yapanlara saldıran polis bir de gidip rapor almıştır. behzat yumruğu çakar. şimdi rapor tam oldu manasında bir şey söyler.
    3. o kadar döküntüdür ki evler, hem behzat'ın hem diğer polislerin, hem de bazı bölümlerde olayların yaşandığı yerlerin. işte o kadar gerçekçidir.
    özellikle figüran oyunculukları berbattır. boşluklar vardır senaryoda. ama harun'un her kapı çaldığında kendini başka bir şey olarak tanıtması, mahalle arasında sıradan insanların yaşamı, bir sonraki bölümde ne olacağı hakkında düşündürür sizi. biraz da o yüzden izlersiniz.

mesaj gönder