1. Insaat muhendisliginin en onemli alt dallarindan biri.

    Geoteknik muhendisliginin diger muhendisliklerden asil farki, iclerinde en "sanatsal" olmasindan kaynaklanir. Bu, insan eliyle yapilmamis seylerle en icli disli olan muhendislik dali olmasi; haliyle, "toprakla" ugrasmasindan ileri gelir. Zemin mekanigi, ingilizce "soil mechanics" in babasi olarak nitelendirilen ve geoteknik muhendisligi yapip da ismini duymamis olmanin imkansiz oldugu karl von terzaghi, bunu, zemin mekaniginin bilim ve sanatin sinirinda oldugunu anlatarak vurgular. Ona gore zemin mekaniginin temel farki, cogunlukla, tatmin olunacak sonuca adim adim, mantiksal ilerlemeden bagimsiz sekilde gelismesindendir (1957, Uluslararasi Zemin Mekanigi Konferansi).

    Her ne kadar insaat muhendisligi en eski muhendisliklerden de olsa; icinde, gelismeye ve multi-disipliner alanlarla en cok icli disli olmaya musait kismi kesinlikle geoteknik muhendisligidir. Bu boyle, cunku geoteknik, bilinmezligi en cok iceren, muhakeme yeteneginin sinirlarini zorlayacaginiz ve gene de asla emin olamayacaginiz bir muhendislik dalidir. Iyi bir geoteknik muhendisi de zaten teorinin yetersizliginden haberdardir.

    Sahsi fikrim, bir gun insaat muhendisligi okur da 3. ya da 4. sinifta devami ne olacak bu isin diye sorgulamaya baslarsaniz, eger icinizden "bu benim dizaynim" diyeceginiz islerde calismak istiyorsaniz, geoteknik muhendisligi sizin dalinizdir. Sorun cozumunde, (insan sagligi ve guvenligini korudugunuzu ongorerek) onunuzde size amade birsuru seceneginiz olacaktir.

    Geoteknik muhendisleri hem muhendis hem de sanatkar olabilirler ve bunu cogu muhendislikte goremezsiniz.

mesaj gönder