• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.46)
shutter island - martin scorsese
“departed-köstebek” ile oscar ödülü kazanan yönetmen martin scorsese’in yönettiği “shutter ısland-zindan adası”nda, massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen teddy daniels (leonardo dicaprio) ve chuck aule (mark ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.
  1. en baştan söyleyeyim sıradan bir film izlemiyorsunuz arkadaşlar. ben sıradan çerezlik bir film diye başladım izlemeye. yönetmeniymiş, senaryosuymuş, imdb puanıymış... hiç birine bakmadan daldım. dalış o dalış. filmin sonundan çıktım dememi bekliyorsunuz biliyorum ama çıkamadım. tam bir predestination etkisi yaratmasa da onun gibi kafaları allak bullak edecek, ince,ufak detaylarıyla akıl oyunları yapacak muhteşem bi filmle karşı karşıyasınız. filmi izlemeye başlamadan önce yapılabilecek tek uyarı
    'uyanık olun' ^^

    detaylara dalıyorum müsadenizlee.

    !---- spoiler ----!

    filmin sonuna kadar ben inandım arkadaş ted efendiye. filmde geriye kalan tüm karakterleri de ted'in dediği gibi, onu adaya kapatmak isteyen adiler olduğunu düşündüm. ha şüphelendiğim yerler olmadı mı? tonlarca! bi ton ip ucu var filmde ama resmen kabullenmek istemedim :)

    rüyadan rüyaya atladığı bölümlerde leonardo dicaprio'nun kaderinde rüyalar arasında dolaşmak olduğunuı düşünen bir ben varımdır çünkü büyük ihtimal, siz konsantre olup filmi izlediniz hepiniz.

    filmin en başından, filmin sonunu çözen arkadaşlarımızı aziz sancar'ın çalışmalarına katılmalarını tavsiye ediyorum. nobel'in bir ucundan tutmalısınız.

    adamı denizin ortasındaki bir adaya getiriyorlar silahlarına kadar alıyorlar, delilerle dolu hastane/mapushane filmin başında sadece deli bir teyzenin (karşı komşumuza benziyor) sus işaretinden, filmin sonunda teddy'nin senin benim bildiğimiz teddy olmadığını anlayabiliyorsanız ayakta alkışlarım.

    en büyük kafa karışıklığını soruşturma için görüştüğü delilerden birinin su istemesi.ilk sahnede içtiği su bardağının olmaması, diğer sahneye geçtiğinde masadaki bardak! evreka! diyeniniz çok burada biliyorum. ama yok ted efendiye inanıcam ya. adam kuruyo kafada a be saf kızım! yönetmen daha ne desin sana!


    film hakkında çok fazla yazı okudum. herkes filmin sonundaki bütün olayın çözüldüğü yerdeki '"canavar olarak yaşamaktansa, iyi bir adam olarak ölmeyi tercih ederim.' cümlesiyle hayat bulmuş. evet beni de şüphesiz çok etkileyen yerlerden biri bu oldu. uyanışa geçtim daha ne olsun. ama filmin başında hastane mezarlığındaki şu yazı da göz ardı edilmemeli, tarihin sayfalarında yok olmamalı sanki,
    "biz de sizin gibi yaşamış, sevmiş, gülmüştük! bizi unutmayın!"

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder