hdl


  1. hdl açılımı high density lipoprotein. iyi kolesterol diye bilinir halk arasında. iyidir çünkü, ldl (kötü kolesterol) nin aksine kişiyi ateroskleroz'dan korur. yani damar sertleşmesi diyelim kaba tabirle.

    şimdi buraya kadar olan bilgileri hdl'yi duymuş olan herkes biliyordu. ben bu yorumda başka bilgiler vereceğim.

    bir kere sağlıklı bir kişide hdl>40 olmalıdır.
    hdl östrojenle artar. (erkeklerde östrojen az olduğu için bu bir dezavantaj)
    sigara içmek hdl'yi düşürür. ve sigara bırakılsa dahi bu kaybın ancak yüzde 30'u karşılanabilir. bu genç yaşlarda çok önemli bir sayı olmasa da ilerki yaşlarda o yüzde otuz çok önemli olacaktır. o yüzden siz şimdiden sigarayı bırakın.

    sigara içen erkeklerde hdl düşük çıkar ve bu risktir, tabi sigara içen kişiler her türlü riski göze aldıkları için ne anlatsak boşa gidiyor.

    genetikten en çok etkilenen faktördür. bakın bu çok önemli. sigara içmek, kötü beslenmek gibi özelliklerle hdl'nizi düşürebilirsiniz, ama yüksekliği çok büyük oranda genetiğe bağlıdır. hdl'si yüksek olan kişiler daha uzun yaşarlar.

    balkan göçmenleri, kafkas göçmenleri, tatarlar türkiye'de hdl'si yüksek olan kişilerdir, bu kişiler anadolu insanına göre ,kendine iyi bakarsa tabi, daha uzun süre yaşar. rusların da hdl'si yüksektir. son olarak centenarian'ların da. hdl değerleri yüksektir.
    açıkçası eş seçerken hdl değerine bakmanızı tavsiye ederim, genetik mirasınız daha iyi olur.swh

    edit: hdl spor yaparak yüzde 20 kadar yükseltilebilir. spor yapmak bu nedenle önemlidir.

mesaj gönder