1. yukarda yazılanlara baktıkça memleketin günah keçileri olacaklarını şimdiden gördüm suriyelilerin. islamcı mısın, istikrarsızlık mı oldu, vur suriyelilere; kürtçü müsün, üç kuruşun elinden mi alındı, vur suriyelilere; kemalist misin, bahçedeki gülün dibine işendiği için solmuş mu, vur suriyelilere; milliyetçi misin, ''kimliğimi kaybettim hükümsüzdür'' ilanı mı vereceksin, vur suriyelilere...

    el insaf, cidden ellerimiz vicdan diye nereye konuluyor merak ediyorum. realizm adına insanlığımızı kiralığa mı çıkarıyoruz? bu memleketin kendi öz milli yüzde yüz öz hakiki yerli insanları tarafından yapılan taciz, tecavüz, hırsızlık, yolsuzluk, cinayet, katliam ve bilumum kötülük sıradanlaşıyor; herkes sabah 8 akşam 4 mesaisine devam ediyor ve buna rağmen 5-10 yıl sonra, yıllarca sokakta yaşamış bir suriyeli çocuğun işleneyeceği bir gasbın (mağdurun direnmesi sonucu işlenen bir cinayetin belki) peşine düşüyor ve tüm suriyeli göçmenler hakkında hüküm veriyorsunuz, öyle mi? toplumun bütün yozlaşmışlıklarına yozlaşma zamanında sessiz kalınırken faturayı öteki kimliğine sahip insanlara kesmek hiç adil değil. (bunu söylemek de komik oldu, adaletin intikamla özdeşleştiği bir zamanda, bir mekanda, bir insan topluluğunda).

    sosyal dayanışma çağrıları filan yapmayacağım: yapan zaten yapar, yapmayan zaten yapmaz; her ikisi de makuldür, zira reflekstir, bilmediğinden korkmak; anlarım (doğasıdır demiyorum bakın rica ederim; çünkü bir insan doğasından bahsetmek 19.yy öncesi düşünce geleneğinin bataklığıdır. reflekstir; çünkü kendinizi korumak için yaptığınız bilinçsiz bir edimdir). fakat refleksle insanlar yargılanmaz, yargılanamaz. yargılamak için düşünün. ancak düşünülürse yargı vermenin ağırlığı kavranabilir çünkü.

    düşünün, realist olmak için düşünmeyin; düşünmek için realist olun. realistlerin kaygısının realist olmaktan daha öte şeyler olduğunu aklınıza getirerek düşünün.

    yapamıyor musunuz, yapılamıyor mu? o zaman toplumca en iyi yapılan şeyi yapın, susun! kimse sizden kahin olmanızı beklemiyor; oysa bir insan olma hayali vardır insanca, pek insanca. bu konuda konuşurken söyleyecekler yukarıdakiler gibiyse eğer, insan olmak susmaktan geçiyordur belki de.

mesaj gönder