1. herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir.

    başka bir deyişle, para kullanılmaya başlamadan önce, insanların ihtiyaç duydukları mal veya hizmetleri, ellerindeki veya üretebildikleri mal ve hizmetler karşılığında alıp satmasına dayanan işlemdir.

    1980'li yıllarda köylerde doğmuş,büyümüş köy çocukları bu sistemin son anlarına tanık etmişlerdir.bu şanslı azınlıktan biri olmaktan ötürü çok özel hissediyorum kendimi.zira köyün tek dondurma satış noktası olan kahvehaneden bir dondurma karşılığında 5 yumurta vermişliğim vardır.

    dondurma elde etmek için tek formülüm vardı. böyle bir ekonominin varlığından bihaber olan teyze ve ananemden sürekli yumurta istemek. öyle ki, kendileri uzun yıllar beni yumurtadan başka besin almayan biri olarak zannederlerdi.

    demode olan şeylerin tekrar trend haline gelmesine alışığız. ortaya yeni bir teori ve uygulamaya koyamayan ekonomi biliminin kendisini tekrarlaması kaçınılmaz gözüküyor. tarihe not düşmek istediğim husus ise, trampa ekonomisinin elektronik ticaret sistemine dahil edilecek olmasıdır. çok uzun olmayan bir gelecekte (isteyen bunu iş fikri olarak alabilir) çevrimiçi alışveriş sitelerinde trampa usulünü dahil edecekler.

    düşünsenize obua çalmaya heveslendiniz ancak bu enstürman için uygun bir bütçeniz yok. ancak uzun süredir yüzüne bile bakmadığınız bir fotoğraf makinanız var. böyle bir değiş-tokuşu şeffaf bir ortamda yapmak çok keyifli olmaz mıydı? hem belki üstüne freddie mercury'nin the hectics zamanındaki bir posterini bile elde edebilirsiniz.

mesaj gönder