1. din ve ahlak konusu incelenirken; hangi dinin referans alındığı özellikle belirtilmelidir. esasında ahlak, yaşanılan coğrafyaya ve hangi çağda bulunulduğuna göre irdelenmelidir.

    youserların bu başlıkta söylediği her yoruma katılmamak elde değil...

    ben de diyorum ki tevrat ile birlikte servis edilen talmud'a göre en önemli ahlak kuralları aşağıdadır.
    hadi bakalım! hepimize iyi ahlaklar...
    !---- spoiler ----!

    sen benim topuzum cenk silahımsın. seninle milletleri kıracağım ülkeleri helak edeceğim... ve seninle erkeği ve kadını kıracağım ve seninle kocamış adamı ve genci kıracağım; ve seninle genç adamı ve ere varmamış kızı kıracağım; ve seninle çobanı ve sürüsünü kıracağım; ve seninle çiftçiyi ve çiftini kıracağım; ve seninle valiyi ve kaymakamı kıracağım. (yeremya 51/20-23)
    işte rabbin acımasız günü geliyor. (işaya: 13/9)
    yakalananın bedeni delik deşik edilecek.
    ele geçen kılıçtan geçirilecek.
    yavruları gözleri önünde parçalanacak
    evleri yağmalanacak
    kadınlarının ırzına geçilecek.(işaya: 15-16)
    hem yiğidi hem kızı.
    emzikteki çocukla ak saçlı adamı
    dışarıdan kılıç ve içeriden dehşet telef edecek.
    hasımlarından öç alacağım ve benden nefret edenlere ödeyeceğim. (tesniye 32/25)
    onları tamamen yok edeceksin onlarla ahdetmeyeceksin onlara acımayacaksın. (tesniye: 7/1-3)
    ve yayları gençleri yere çalacak ve rahmin semeresine acımayacaklar gözleri çocukları esirgemeyecek. (işaya: 13/15-18)
    mülklerini alacağımız milletlerin yüksek dağlar üzerinde ve tepeler üzerinde ve her yeşil ağaç altında ilahlarına ibadet ettikleri bütün yerleri mutlaka harap edeceksiniz.(tesniye: 11/23-25)
    "onları kasaplık koyunlar gibi ayır ve öldürme günü için onları hazırla."(tevrat. yeremya bölümü. 12/3.)
    "et yeyin ve kan için yiğitlerin etini yiyeceksiniz ve dünya beylerinin kanını içeceksiniz...sarhoş oluncaya kadar kan içeceksiniz.(tevrathezekiel bölümü
    39/18-19.)
    yahudi olmayanların hayatı bile yahudilerin mülkü iken (yani onlar yahudilerin kölesi iken) o ecnebilerin malları nasıl yahudilerin olmaz? yani onların malları hertürlü hilelerle alınabilir. (hakikat-ul yehud sahife-18.)
    senin önüne bir yahudi ile bir ecnebi herhangi bir hususta davalı olarak gelirlerse imkan bulduğunda o yahudiyi bu davada kazançlı çıkar.”(hakikat-ul yehud sahife-19.)
    “ve allahın rabbin sana teslim edeceği bütün halkları bitireceksin ve gözlerin onlara acımayacak…. o şehrin ahalisini mutlaka kılıçtan geçireceksin, onu ve onda olan her şeyi, ve hayvanlarını tamamen yok edeceksin.” (tesniye 7/16; 13/15)
    “parlayan kılıcımı bileyip yargılamak için elime alınca, düşmanlarımdan öç alacağım, benden nefret edenlere karşılığını vereceğim. oklarımı kanla sarhoş edeceğim. kılıcım öldürülenlerin ve tutsakların kanıyla, düşman önderlerinin başlarıyla ve etle beslenecek.” (tesniye 32:41-42)

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder