1. ülkemizde yaşayan suriyeli mültecilere laf eden insanların gerçekleştirmek istemesini son derece mantıksız bulduğum eylem. kurtuluş savaşı zamanında dedelerin türkiye'den çekip gitseydi bu laf ettiğin mültecilerin konumuna düşmeyecek miydin entel,farkındalığı yüksek, isviçre'lerde yaşamayı hak eden arkadaşım?
    bu fikirde olan insanlar kendi hayatında bir sorunla karşılaştığında da sorunu öylece olduğu yerde bırakıp gidiyor mu diye de merak etmekteyim ayrıca.
  2. çekilip gidilmek istenen ülkeler, genellikle içine edecek insanları değil, birşeyler katacak insanları kabul ettiği için, gayet mantıklı olan eylem. ayrıca entry'sini editleyip insanlara entel diyerek hakaret ettiğini sanan, aslında cahilliğe övgü düzenlerin de, gerçekleştirme isteğimi arttırdığı eylem.
  3. ben neden çekip gidiyorum ki onlar çekip gitsin. dediğim durumdur. doğal güzellikleri olan bir coğrafyada yaşıyorum, onlar bu ülkeyi çirkinleştiriyor. ve daha yaşanılmaz hale getiriyor. o zaman benim değil aksine bu ülkeye zarar verenlerin çekip gitmesi gerekiyor.
  4. mesleki bakimdan kariyer ve daha fazla para kazanmak icin turkiyeden gitmek zorunda kaldim. aradan gecen aylarin sonunda sunu anladim ki ben buralara sadece bedenimi ve muhendislik tecrubemi getirmisim. ruhum, heyecanin, umitlerim, ofkem, nefretim, ailem, sevdiklerim hep turkiye'de kalmis.

    davulun sesi uzaktan hos gelir derler. turkiye senin veya benim yurtdisina kacmamla birsey kaybetmez, sadece begenmeyip söve saya terkettigin ulken icin dedelerinin, onlarin da dedelerinin ve hatta 7 ceddinin kanlarini akittigini unutma yeter ve sadece buna saygini goster. gitmen gerekiyorsa al eline bavulunu, sevdigin birileri varsa et vedani ve bin uçağına git efendice.ne sen ilksin ne son olacaksin bu yollarda.

    yalnız unutma arkadaş! gün gelip de bittiginde maceran, sana bağrını açacak olan yine o sövdüğün vatan.
  5. dunyanin belki de en guvenli sehri olan dubaiye 3 sene once yerleserek gerceklestirdigim olay. ulke o kadar guvenli ve insanlar o kadar medeni ve iyi niyetli ki, ilk basta cok yadirgadiginiz seylere sonradan alisinca, turkiye'de yasayan bir birey olarak ne kadar yabani ve cahil insan topluluklariyla koreldiginizi bir kez daha farkediyorsunuz, ben onu farkettim.
    bu taraflarda yeni bir hayat kurmak isteyen olursa, elimden geldigince yardimci olmak isterim, lakin turkiye denilen yer bildigin irak'in bir kademe ustu seviyesine kadar geriledi cunku.
  6. türkiye'den çekip gitmek... ben ailemle tartışınca bile o an sinir harbiyle uzaklaşma düşüncesine bürünsem de akşamına ya da sabahına bir an önce kavuşma derdine düşüyorum. olay sadece aile de değil üstelik. doğup büyümüşlük var, yaşanmışlıklar var. bağ var görülmeyen ama hissedilen, vefa var.

    onca şeyi bırakıp gitmek isteyen zaten gider. sanmıyorum ki maddiyat bağlayıcı olsun. gider yaşamak istediği ülkede temizlikçilik yapar yine yaşar istediği gibi, parasını kazanır. bence bunlar bahane değil. ama beni burada tutan. 100 yıl önceki o adına destanlar yazılan çanakkale ruhu, milli mücadele ruhu, herkese kafa tutmuş cihan komutanın ruhu.. kolay kolay bırakıp gideceğimi düşünmüyorum bu yüzden. gitsem de aklım buralarda kalacak, ankara 'da değilim, arkadaşlarım ve bir kaç akrabam dışında bir bağlayıcılığı olmasa bile dün kalbim oralarda kaldı. zira gündüz alt yazı olarak bilgi geçildi ama patlama sonrası unutuldu gitti. yüksekova' da kalbim, orada çatışanlarla, aileleriyle.

    gitmek isteyene de açıkçası kızmıyorum. kimse zorla bir yerde tutulup alıkonamaz. bazı şeyler yürek bağıyla ilgilidir, gönlünüz razı gelmez. göz görmez, gönül hissetmez diye bir durum söz konusu olamaz.

    ama şu yapılmamalı; her patlama sonrası türkiye karalanarak, vay efendim burası lanet bir ülke, vay efendim burada yaşanmaz, vay efendim burada artık can güvenliği mi kaldı... paris nerede pardon? ( en yakın tarihli ve bilindik olarak ilk aklıma gelen olayı ele alırsam.)
  7. üç kuruşluk adamların ceplerine daha fazla para girecek, liderliği devam edecek,oyu yükselecek diye,ölmek istemediğim için yapmayı planladığım eylemdir.
  8. nufus cuzdanimi yakarak, kesip atarak rahatlikla yapabilecegim eylem.

    bir sureligine yaptim bunu, biraz daha zamanim var, kalici olmasina ugrasiyorum, cok guzel, huzurlu benim icin muhtesem.bir yerdeyim.

    buranin da sorunlari var ama takmiyorsunuz baska bir yazar arkadasin dedigi gibi. 1.500 tl ye araba alabiliyorsunuz ve bu araba ile 1000 km yolu acaba yolda kalir miyiz diye dusunmeden gidebiliyorsunuz. yani oyle bir araba alabiliyorsunuz.

    maaslat yuksek degil ama et, balik ne bileyim istediginiz her turlu yiyecegi alabiliyorsunuz. zengin olmadan turkiye'de zengin olarak gorulebilecek bir hayat yasiyorsunuz. burada millet cilgin gibi telefon degismiyor, jeep almiyor. herkesin ufak tefek az masrafli arabasi var. adamlar istese fistik gibi audi bwm ceker altina ama yapmiyorlar, ha yapanlar var ama onlarda daha cok zamaninda disardan gelmis, icinde gormemislik okuzluk barindiran yuksek sesle muzik dinleyip hiz yapan kesim. onlar da azlar cok degil ve net olarak kimse kimseyi rahatsiz etmiyor, en cok kafasi guzel biri siz yolda yururken bir seyler der o kadar. bunun disinda pek de bir sey yok.

    cabam burada veya yakin bir ulkede kalici olarak kalabilmek yoksa turkiye'ye geri donunca kafayi kirip asya veya guney amerikaya ya da balkanlara gidicem, yasayacagim bir sekilde.

    ulke hakkinda kolay kazanmadik, turkluk falan edebiyati yapanlara da kafam girsin, alsin turkluklerini, ulkelerini baslarina calsinlar, zaten surada 60-70 yil omrumuz var ki bu ulkede bir anda geberip gitmek cok mumkun, iste ben bu omrumu salak mucadelelere adamak istemiyorum, insan gibi yasamak istiyorum.

    sinemaya bir ton para vermek istemiyorum, ete bir ton para vermek istemiyorum, araba ve vergiler uzerinden devleti zengin etmek istemiyorum cunku karsiliginda ya sizde harac kesiyorlar genel saglik sigortasi kapsaminda ya da öluyorsunuz bombadan dolayi.

    bir bazi siyasetciler ve bir %50 lik kesim var ki anlatilamaz yani ben bazi seyleri yabanci arkadaslarima anlatiyorum adamlar anlamiyor, tamam onlarin da ulkelerindr sorun var ama haysiyetsizlik yapani goklere cikarmiyorlar, odul vermiyorlar cezasini cektiriyorlar, biz de su ara ygs'nin pdf formatinda gorunutleri nette dolasiyor, ben bunu arkadasa diyorum, biz de de boyle degil ama.birilerinin sorulara bir sekilde ulastigi saptanmis ve hepsine agir hapis cezalari verilmis, yuksek mevkideki insanlar tutuklanmis.

    oyle boktan bi ulkede dogmusuz ki hele ki su son 15-16 senedeki degisim inanilmaz derecede kotu.

    ve buradan, temelli bir sekilde ulkeden gitmis arkadaslara sesleniyorum.lutfen nasil gittiginiz, ne sekilde gittiginizi, ne adimlar attiginizi belirtin, insanlara yardimci olun, ben sadece belli sureligine yapabildim bunu ama kalici olmasina ugrasacagim.

    telefondan yaziyorum, kusura bakmayin.

    dayanamadim editi: burada insanlar medeniyetin gerekliliklerini yerine getirerek yasiyorlar, yaya gecidi süs degil mesela, veya mal gibi herkes hafta soni avm'ye kosmuyor zaten sehrin icinde avm denen bi olay yok, hep sehrin biraz disinda, kadinlar muthis guvendeler, surasi biraz karanlik orasi tenha gitmeyelim dusuncesi yok, aldiginiz para ile gecinebiliyorsunuz, yazin tatile gidebiliyorsunuz, arada disarda yemeginizi yiyip sinemaya gidiyorsunuz, ha bazen cok calisilabiliyor ama saatleriniz yenmiyor, illaki buranin da eksileri var ama cok batmiyor olabilecek sorunlar. yani amaciniz ortalama, mutlu, normal bit hayat yasayip gezip gormekse, insani standartlarda yasamaksa kosa kosa cikin o berbat ulkeden.

    ve kosun kosun, 3. sinif vatandas olmak neymis goreceksiniz diyen eziklere, komplekslilere bakmayin, bugune kadar bir tane sey yasamadim, duymadim arkadaslarmdan, illaki olur ama munferittir.hic bir yer mukemmel degil ama turkiye berbat ve dayanilmaz.
    pan
  9. okulum bittikten sonra kalıcı veya geçici olarak yapmak istediğim bir şey. dil öğreniyorum, uluslararası geçerliliği olan kulüplerin etkinliklerine katılmaya çalışıyorum bir yandan. biraz klinik bilimlerini öğrendiğimde farklı ülkelerde yaz tatilinde çalışabilmek veya staj yapabilmek için fırsat kollayacağım. bunu da kendi alanım üzerine yapabilirsem çok şey katacak bana.

    türkiye'den siktir olup gitmekten daha şiddetli bir istek var içimde. dünyayı merak ediyorum. gezip görülecek o kadar çok yer varken bir ilde ilçede kalmak sıkıyor canımı. farklı insanlarla tanışıp, siyahi, çekik gözlü veya budist insanlarla arkadaşlık yapmak istiyorum. para sıkıntım olmadan dünyayı gezmek muhteşem bir şey olmalı. her gittiğim yerde de mümkünse insanlara yardım etmek paha biçilemez olmalı. asyayı, afrikayı, amerikayı, greenlandı ve en sonunda da penguenleri görmek istiyorum.

    ve bunları yaptığımda gerçekten türkiye'ye dönmek ister miyim bilmiyorum ama daha iyi şartlarda yaşayabileceğim bir yer olursa orafa kalmak istiyorum.

    evet evet, gideceğim ben bu memleketten...
  10. şu an imkanımız varsa kendi isteğimizle yapabileceğimiz ya da bir gün yadırgadığımız suriyeliler gibi mülteci olarak s.ke s.ke yapacağımız olay.