• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.67)
haşlanmış harikalar diyarı ve dünyanın sonu - haruki murakami
“dünyanın sonu insanın yüreğinin içinde gelir.”
‘‘çektiğin acıyı ben de anlıyorum. fakat bu herkesin başından geçiyor. o yüzden senin de katlanman gerek. sonrasında kurtuluş geliyor. o zaman artık sen, hiçbir şeyi dert etmeyecek, üzülmeyeceksin. hepsi kaybolup gider.
geçici heveslerin hiçbir değeri yok. burası dünyanın sonu. dünya burada sona erer, ötesi yoktur. o yüzden sen de artık hiçbir yere gidemezsin.’’

gölgesini kaybeden, kafataslarından eski rüyaları okuyan bir adam ve dünyanın sonu gelmeden önce yaşayacak sadece birkaç saati kalmış bir kahraman. haşlanmış harikalar diyarı ve dünyanın sonu xxi.
yüzyıl edebiyatına damgasını vuran, kült yazar haruki murakami’den bilimkurguyu masalsı bir dünyanın içinde var eden, kafkaesk bir psikolojik gerilime göz kırpan bir roman.


  1. okuduğum ilk murakami kitabı olduğundan mıdır bilmem açık ara en beğendiğim kitabıdır.
    aslında bununla bir alakası yok bütün mesele okurun kafasına bir soru işareti yerleştirebilmek, okura ben olsaydım ne yapardım dedirtebilmek.

    kitap ülkemizde 2011de basılmış olsa da aslında 80li yıllarda yazılmıştır. bunu kitabın bir yerindeki "bob dylan ne kadar güzel ama şimdiki gençler hep duran duran dinliyor" tarzı bir cümleyle fark etmiştim.
  2. enteresan bir kitaptır bu. öyle dünyalar öyle karakterler var ki, hem öylesine fantastik hem de öylesine canlılar ki tanışmak istiyorsun sen de. hatta karakterlerin hayatları gram güzel olmasa da o hayatı deneyimlemeyi düşünüyorsun. tam sonuna geliyorsun yazar istediğin sonu vermiyor sana. o ne isterse o. kısacık da olsa yaşadığın o dünya kar kalıyor sana.
  3. kurgusunu beğenemediğim murakami kitabı. bilim kurguya uzak olsam da murakami güzel kotarmış o kısımları. lakin kalan kısımlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. olayların kökeni tam yansıtılamamış. diğer kitaplarındaki derinliğe sahip değil.

    ''kimin savaşı ya da kimin parası olduğu da sorun değil. savaş öyle bir şeydir.''

    ''şefkat ve yürek tamamen farklı şeylerdir. şefkat bağımsız bir işlevdir. daha net söylemek gerekirse, yüzeysel bir işlevdir. bu yalnızca bir alışkanlıktır, yürekten farklıdır. yürek dediğimiz daha derin, daha güçlü bir şeydir. üstelik her şeyle de çelişir.''
    sezgi