1. ben dünyadan ziyade kafamın içinde yaşayan bir insanım...
    hakiki hayatım benim için can sıkıcı bir rüyadan başka bir şey değildir.
    (bkz: kürk mantolu madonna-sabahattin ali)
  2. "ben aşktan daima kaçtım. hiç sevmedim. belki bir eksiğim oldu fakat rahatım. aşkın kötü tarafı insanlara verdiği zevki eninde sonunda ödetmesidir. şu veya bu şekilde... fakat daima ödersiniz… hiçbir şey olmasa, bir insanın hayatına lüzumundan fazla girersiniz ki bundan daha korkunç bir şey olamaz.”

    saatleri ayarlama enstitüsü - ahmet hamdi tanpınar
  3. bu yaşam her hastası yatak değiştirme saplantısına kapılmış bir hastanedir. kimi soba karşısında çekmek ister acısını, kimi pencere yanında iyileşeceğine inanır.
    bana da hep bulunmadığım yerde rahat ederim gibi gelir, ruhumla durmadan tartıştığım bir sorundur bu göç sorunu.

    (bkz: paris sıkıntısı - charles baudelaire)
  4. ağır ağır sürüklenen bu halkın bilincini besleyen nasıl bir rüyaydı da katlanabiliyordu yazgısına? hakikatle yaşaması imkansızdı, kederinden ölüverirdi kendisine dair hakikati bilse. aslında insanlar akıldan ya da da hakikatten değil, sırf doğdukları için yaşarlar ve kalpleri, çarptığı müddetçe, çaresizliklerini işleyip parçalara böler, kendi de sabırla çalışmaktan cevherini yitirerek viran olur.

    (bkz: can - andrey platonov)
  5. "birisini sevmeye kalkışmak önemli bir işe girişmek gibidir, bilirsin. enerji, kendini veriş, körlük ister. hatta başlangıçta, bir uçurumun üzerinden sıçramanın gerektiği bir an vardır. düşünmeye kalkarsa atlayamaz insan. bundan böyle artık bu gerekli sıçrayışı yapamayacağımı biliyorum."
    bulantı-sartre
  6. "daha çok anlat” dedim.
    “hoşuna gidiyor mu?”
    “çok. elimden gelse seninle sekiz yüz elli iki bin kilometre hiç durmadan konuşurdum.”
    “bu kadar yola nasıl benzin yetiştiririz?”
    “gider gibi yaparız."

    jose mauro de vasconcelos - şeker portakalı

    ''sırrını rüzgara fısıldarsan, ağaçlara söylediği için suçlayamazsın.''

    khaled hosseini - bin muhteşem güneş

    ''yalnızlığımın yalnız bana zararı dokundu.''

    oğuz atay - korkuyu beklerken
  7. 'genç. ama yüzünde derin çizgiler var. sanki çocukken bile yüzü buruşukmuş. genç. ama her şeyi yaşamış da, artık hiçbir şeye aldırmıyor gibi bir tutum içinde. gelişigüzel alıyor yaşamı. sıkılıyor. sıkılan erkekleri de hiç sevmem.'
    (çocukluğun soğuk geceleri - tezer özlü)
  8. “içindeki tek değerli sayfa uğruna bir kitabı arama gerekliliğine bugün her zamankinden daha çok inanıyorum; parçaları, kıymıkları, ayak tırnaklarını aramalıyız; içinde cevher olan, bedeni ve ruhu canlandırabilecek her şeyin peşine düşmeliyiz.”

    yengeç dönencesi - henry miller
  9. “ne makine şu insan be; içine ekmek, şarap, balık, turp koyuyorsun. iç çekmeleri, gülüşler ve düşler çıkıyor!”

    zorba - nikos kazancakis
  10. "eğer yaşamak, varolmak çok keyifli olsaydı, herkes uykudaki bilinçsizlik haline geçmek için isteksiz davranır, büyük bir mutlulukla uykudan uyanırdı. ama durum bunun tam tersi: herkes uyumak için büyük bir istek, uyanmak içinse isteksizlik duyuyor."