1. benim arkadaşım da var böyle düşünene. mesela bir film söylüyorsun ''yaa o ne öyle herkesin dilinde herkes izlemiş ben izlemiyeyim'' söylediğim film de ya leon yada kült diye adlandırılan klasik filmler. aynı şekilde tüm kitap ve müzikler için de aynısını söylüyor. sonuç olarak gelişmemiş ve yobaz bir şekilde yaşamını sürüyor. bazı şeyler gerçekten popüler olmayı hak ettikleri için olurlar, üzerlerinde büyük emek ve çabalar olduğu için istemsiz bir sonucu olur popülerlik. o yüzden çeneler kapatılsın lütfen
  2. görece olarak fazla kişi tarafından beğenildiğine inanılan "şeylerin" kişi tarafından yerilmesi durumu. sebebi popüler olan "şeylerin" eğer sürekliliği varsa kirleniyor olmasından kaynaklı olabilir.

    mesela popüler olmayı başarmış bir dizinin, popüler olduktan sonra, popüler olmasını sağlayan argümanları terk ederek ya da özgünlüğünü kaybedip daha çok kazanç getirmek amacıyla farklı şekillere evrilerek, kendini devam ettirmesi durumu; bu kötülemeye temel oluşturabilir. tabi bunu her popüler "şey" için genellemek hatalı olacaktır. fakat temelinde para kazanma hırsı etkisiyle evrilen her ürün kirlenmeye mahkumdur.
  3. popüler olan her şeyi kötülemenin de popüler olmaya başlamasıyla bana ironik gelen eylem.
  4. kült olmuş her yapıtı beğenmek zorunda hissetmek gibi, popüler olan her şeyi kötülemekte moda oldu. popüler olması illa ayağa düştü anlamına mı gelir? bence hayır. popüler olan güzel şeylerde vardır. size katacağı küçük bir bilgi olsa bile önemlidir. bu bakış açısından yaklaşıp irdelemek gerek.
    anlamadan, herkes izliyor, okuyor, dinliyor diye koyun sürüsü gibi takip etmek asıl problem.
  5. bence asıl düşünülmesi gereken popüler olan her şeyi yüceltmek olmalı. zira biri popüler olan bir şeyi normal bir şekilde eleştirse kötülemiş olacak. o zaman da tüm eleştiriler fazlasıyla dikkat çekecek ve haliyle bu başlığın doğmasına yol açacak.

    edit: kelime çıkarma
  6. "emin olun ki genel olarak kabul gören her fikir ve toplumun onayladığı her kavram eninde sonunda salaklığın daniskasıdır; çünkü çoğunluğun ilgisini çekmeyi başarmıştır."

    (bkz: sebastien roch nicolas chamfort)
  7. popülerlik pozitif geri besleme ile çalışır. yani popüler olanın popüler olmasının sebebi popüler olması. bunun sosyal bir varlık olarak insanın evrimiyle alakalı olma ihtimali yüksek.

    kapitalizm öncesinde popüler olanın aşağı görülmesi gibi bir durum olduğunu sanmıyorum. bilakis popüler olanı takip ve icra etmek toplumsal hayatın önemli bir bileşeni olmalı. ancak kapitalizm ile bu iş değişti.

    kapitalizmi mümkün kılan koşullar, yani yüzyıllar boyunca yavaş yavaş birikmiş olan (teknoloji dahil) her çeşit sermayenin artı değer ortaya çıkaracak ve kendini hızla katlayacak şekilde seferber edilmesinin imkanlarının ortaya çıkması, aynı zamanda insanların algısını etkilemeye yönelik imkanların da hızla geliştirilmesini beraberinde getirdi. hani bunu uzatmaya gerek yok ve neticede özellikle günümüzde olan şu: bazı odaklar, çıkarları gereği, çıkarlarına konu olan şeyin über düber bir şey olduğu hususunda akıl almaz algı operasyonları yapar hale geldiler çünkü popülerliğe giden yolda ilk fitili doğru ateşlemek pozitif geri besleme sebebiyle piyango bileti kazanmaya benzeyen bir şey. gerisini çoğunlukla kendi hallediyor.

    toplumun bu çabaya tezat olacak şekilde bir anti tez yaratması aslında şaşırtıcı değil. yani popüler olanın özsel değeri sebebiyle mi yoksa bilinçli şekilde yönlendirilen toplumsal algı sonucunda mı popüler hale geldiğini sorgulayan, popüler olana şüpheyle yaklaşan toplumsal bir azınlık (şüpheciler çoğunlukta olsaydı zaten popüler diye bir kavram olmazdı). hatta toplumun nüvelerine yerleşmiş bazılarının bu şüphe sebebiyle refleks olarak popüler olan her şeyi reddetmesi.

    bu yaklaşımı anlayışla karşılamak gerek çünkü bu şüphenin haklı yanları var. tabi kurunun yanında yaşın yandığı da oluyor.

    yine de popülerlik konusunda beni büyüleyen husus, bazı şeylerin ortada belirgin bir çaba ve ilham olmamasına rağmen kendiliğinden popüler hale gelmesi. ne bileyim, çok saçma örnekler geliyor aklıma, mesela harlem shake. böyle zamanlarda sanki toplum bağıra bağıra bize bir şeyleri aracısız şekilde anlatmaya çalışıyor gibi geliyor.
  8. insan her zaman daha yeni olanı aramalı,insanın daima bir konu hakkında özgün fikirleri ve yorumları olmalı. farklı bir açıdan olaylara ve objelere bakmak her zaman başkalarından bir adım önde olmayı,fark yaratmayı ve self evolution(gelişim) 'i getirir.bu yüzden popularizmden mümkün olduğunca uzaklaşırsa kişi özgürlüğüne kavuşabilir,birey olma farkındalığına varabilir,diğerleriyle aynı düşünceyi paylaşmak zorunda olmadığını anlar.bildiğiniz gibi her zaman sürüden ayrılanı kurt kapmaz,sürüyü terk eden kuzu belki çok daha bereketli topraklar da bulabilir.
  9. ben mesela sevmiyorum birden çıkıpta herkesin diline düşen şeyleri.
    ha tabi kaliteli olunca baştacı ! ama hem kalitesiz hem de popüler ise ( ki türkiyede böyle olan birçok şey var ) gıcık oluyorum.
    kısacası kalite ile alakalı bir durum olabilir o popüler olunca sevmeyenler bundan dolayı sevmiyor olabilir.