1. ne zaman kazandı ki?
  2. son 5 yılda canlı canlı hissedilen gerçek. 5 sene önce 3.000 tl maaş istanbul şartlarında "iyi" iken şimdi yetmez oldu. sebebi ise 800 tl olan kiranın 1500, 20.000tl olan arabanın 35.000tl olması.

    gösterilen enflasyon oranıyla bu devasa fark ortaya çıkamazdı, mesele üstü kapatılan reel değer kaybı, ve bu kayba oranla yapılan yetersiz maaş zamları.

    maaşınızın 5 sene evvelki değerini yakalamak için en azından bir (havadan) %25 zamma ihtiyacınız var. böyle biline.

    edit: imla.
  3. Son 5 yılda canlı canlı hissedilen gerçek. Gösterilen enflasyon oranlarıyla 5 yılda bir ürünün fiyatı 1.5054 katına çıkmış(ocak 11-16).
    Yani 800 olan kira 1200, 20.000 olan araba 30.000 olmuş. Görüldüğü üzere gösterilen enflasyon oyanıyla bu devasa farklara ulaştım.

    5 yıl önceki 5000 TL olan Maaşınız 7500 TL olmadıysa aslında maaşınıza zam değil indirim gelmiş demektir.

    maaşınızın 5 sene evvelki değerini yakalamak için en azından bir (havadan) %50 zamma ihtiyacınız var. böyle biline.

    Kaynak: işkembe. Şaka şaka http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=650
  4. dondurma fiyatlarına bakarak döyleyebileceğim şeydir.

    mesela bundan bir kaç sene önce 2 lira olan dondurma bugun 3.5 lirayken (%75 zam) annem (ki devletimin memurudur) alsa alsa toplamda en fazla %25-50 arası zam almıştır. yani eskiden 1250 tane dondurma alabiliyorken bugün sadece 800 küsür tane alabiliyoruz.
  5. ekmeğin bir zamanlar 25 kuruş olduğunu hatırlıyorum. para üstüyle envai çeşit şey alırdım. şimdiyse her şeyin fiyatı gibi onun da fiyatının uçtuğu malumunuz.
  6. "dolar 3.30 olmuş. olsun. bize ne elalemin parasından, amerika düşünsün."

    diyemeyeceğimiz bir durumdur. işte dolar/euro artmıyor senin paran değer kaybediyor.

    son aylarda daha da hızlanmıştır bu kayıp. dolar ve euro bazında son 1 yılda %21 değer kaybetmiştir. yani 1 yılda %21 fakirleştik, örneğin kişi başına düşen milli gelir yıl başında 9 -10 bin dolar bandında iken 7 - 8 bin dolar civarına inmiştir.

    ülkede ekonomik göstergeler sadece dövizdeki bu artış nedeniyle çok büyük şekilde olumsuz olarak etkilenecek gibi duruyor ve üstelik ufukta iç açıcı gelişmeler beklenmiyor.

    doların yükselmesi sanayinin kullandığı enerji maliyetinin artması bu da üretimin pahalılaşması demek. ithal edilen bütün ürünlerde fiyat artacak. yani enflasyon artacak.
    ülkenin dış borcunun dolar kuru ile birlikte katlanarak artacak. devlet bunu ödemek için vatandaş üzerindeki vergi yükünü arttıracak, bu da enflasyonu arttıracak.

    ne yazık ki ufuk kara bulutlarla kaplı zira vergi yükünü ötv artışlarıyla görmeye başladık bile. petrol fiyatlarının 100 dolarlardan 40/50 dolar seviyesine düşmesi ekonomide görece rahatlık yaşatmışken, bu alanda da iç karartıcı haberler gelmekte. petrol fiyatları son 3 günde %8-10 civarında arttı, bunu da benzin olarak doğrudan hissetmek üzereyiz...
  7. geçen ayki maasim 1400 dolarken bu ay 1200'den az olacak. bu gidişle 1100 bile alamayabilirim.

    durduğumuz yerde fakirlestik ama hala "ekonomi çok iyi!" diyorlar.
  8. ailemi dolar almaya teşvik eden olay.. malumunuz bugün itibarıyla 1 dolar = 3,5 türk lirası.

    şimdi sevgil youser’lar, benim ailemin uzun vadeli (ödemesi 2017 şubat’ta başlayacak olan) borcu var; toplam 35 bin ₺. elimizde, köşede ise 25 bin ₺ vardı.

    ancak babam bugün itibarıyla o paranın içinden 22 bin ₺’siyle dolar aldı. tamı tamına 6 bin dolar almış.

    borcumuzun da ödemesi hemen başlamıyor, önümüzdeki birkaç ay boyunca sıkıntıda değiliz yani. o yüzden babam bu riski göze aldı ve dolar aldık. bunu asla ve asla muhaliflikten falan değil, sadece yaklaşan krizden olabildiğince az etkilenmek amacıyla yaptık. yoksa döviz kurlarındaki değişimden para kazanma hevesinde değiliz. zaten böyle bir eylemin haram olduğunu düşünüyoruz ailecek. bu dolar alma işi tamamen ekonomik kaygılardan ötürü.

    tavsiye vermek gibi olmasın ama bence doların düşeceği yok. siz de eğer kısa vadeli borcunuz yoksa ve ev ekonominizin geleceğinden kaygılıysanız kendinizi güvenceye almak için kenara biraz dolar koymaya çalışın. bunu para kazanmak/zenginleşmek vb amaçla yapmayın. güvende olmak için, kenara dolar koyabilmek için yapın.

    2-3 ay sonra 3,8’lere ulaşmayacağının garantisi nedir? ben göremiyorum.