1. tum avrupa icin sok edici olan olaydir. zira paris cok beklendik degildi. su an onlem aldiklarini dusunuyorlardi ama ikinci defa guvenli bolgelerinde boyle bir sok yasiyorlar. etkileri bizim uzerimizde oncelikli olmak uzere buyuk olacak diye dusunuyorum.

    turkiye'deki olaylar olurken benim de ankara olacak misiniz diye sormuslugum var. asil niyetim icten ice bizim icin uzulmeyen insanlarin uzuluyor gibi yapmalarini istemek degildi. sadece hala cogu insanin anlamadigi bir gercegi anlamalarini istemistim: teror terordur, dunyanin bir ucunda olmasi sana dokunmayacagi anlamina gelmiyor. sessiz kalmak, bize ne yahu demek; belki vicdanen dogru degil ama bundaki asil sorun yarin o problemin gelip sana da bulasabilecegiydi. malesef avrupa bunu yasayarak ogrenmek zorunda kaldi.

    gerci hala anlayabildiklerini sanmiyorum. evet bizim hukumetimizin bu konudaki tutumu desteklenmemizi guclestiriyor ama besledigin canavarin bir gun seni de bogabilecegini artik gormen gerek.

    sakin yanlis da anlamayin oh olsun falan demiyorum, zira ben de bugun neredeyse o metroda olacaktim, belki yarim saat daha gec ciksaydim evden. ama sadece bizimle duygusal bag kurmayan ki kurmasina da gerek olmayan avrupa'nin kendilerini dunyanin izole bir bolumu olarak gormekten vazgecmesi gerektigini dusunuyorum. bu tum dunyanin sorunu.
  2. son zamanlarda ışide karşı yapılan operasyonlara misilleme olma ihtimali yüksek. özellikle aa deskinde olması abd nin son musul operasyonuna tepki olarak olmuş olabileceğini aklıma getirdi. onlar bizim yanımızda olmasada biz pariste olduğu gibi brükseldekilerinde yanındayız.
  3. her ne kadar iyi bir söylem olmasa da avrupa ülkeleri bu tür olayları başlarına gelmeden maalesef anlamıyor ve algılamıyor. türkiyede neredeyse hergün verdiğimiz şehitlerimiz, patlayan bombalar, ölen siviller, filistin, suriye saymakla bitmiyor. siyasilerin oynadığı büyük oyunlar ve cezasını sürekli olarak çeken sivil piyonlar
  4. ab'miş, abd'miş, ama nato ama suriye, rusya... sonrasında arda arda dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen patlamalar, doğuda kaynayan kazanlar..

    biri var, en tepedeki. tüm devlet başkanlarını, sanayiyi, askeri, ekonomiyi elinde bulunduruyor. kimse artık o parmak şıklattıkça bir şeyler oluyor. nasıl bir denge yaratmak istediğini bilemiyoruz ama hizmetkarları göründükleri gibi olmadıklarını terörle dile getiriyor ve olan masum insanlara oluyor.. çok ütopik gibi geliyor ama ben uluslara ve başındakilere inanmayan biriyim. bir tekel var ortada..
  5. ölenlere rahmet yakınlarına sabır dilerim. dünyanın her yerinde sistem aynı. yöneticilerin yediği boklar yüzünden masumlar ölüyor. sanırım dünyanın 1 numaralı kuralı bu. masumlar ölür. insanların gerçekten hiç bir değeri yok ülke çıkarları yanında. kısacası düzen çok saçma bir yana evrildi. insanın daha rahat yaşaması için kurulan devlet düzeni, insandan daha değerli hale geldi... acaba sokrates bugünleri görse ne düşünürdü ? tünelin ucu bombok bir yere çıktı yani.

    diğer yandan ister istemez insanın aklına da takılmıyor değil. şimdi bugün, bizim veya herhangi bir devlet meclisinin bahçesinde ışid çadırı kurulsa ve polis tarafından korunsa avrupa ne yapar ?
  6. teröriste destek verirsen gelir ağzına sıçar demek istediğim olay. ölen insanların bir suçu var mı? tabiki yok.
    mert
  7. nato ve ab nın başkentinde istihbarat zafiyeti, demek ki dünyada hiçbir istihbarat servisi işini yapmıyor, hepsi yatışta
  8. bakalım yine tüm avrupa toplanıp kol kola girip yürüyecekler mi.yüzlerce defa şahit olduk ama belki yine birileri uyanır da insan haklarıymış,özgürlükmüş hepsinin palavra olduğunu görür.benim ülkemdeyse terör başka yerdeyse hain saldırıdır diyenlerin iki yüzlülüğünü görür.bizde olursa hakaret,suç başkasında olursa ifade özgürlüğü kısıtlaması diyenleri görür.kaçıncı defadır türkiyede patlayan bombalar için teröre birlik çağrısı yapmayan,bir kez olsun türkiye ye gelmeyen avrupayı görür.belk birileri artık amasız şekilde ülkesinin etrafında kenetlenmesi gerektiğinin farkına varır.yıllardır bir türlü hiç sevemediği şu ülkesine,halkına dönüpte bakar.daha yüzyıl önce dostu düşmanı bize gösteren şehitlerimize bakar da utanır.
  9. bu olayın birleşmiş milletlerin beşiğinde olması bence büyük bir gözdağı olsa gerek. hele havaalanı gibi kalabalık ve güvenlik önlemlerinin nispeten fazla olduğu bir alanda olması bilemiyorum.

    ölenler masum insanlar senin benim gibi. ben bunlara üzülüyorum kim ne derse desin. evet bizi 'kötü' olarak görebilirler , haklı ve haksız oldukları konular var ama bu insanların neler yaşadıklarını görmeleri açısından umarım empati yapmalarını sağlarlar.

    terörün dini,dili,ırkı yok zaten bunu tüm insanlığın idrak etmesi gerekiyor. sanırım dünyadaki kartlar yeniden dağıtılacak gibi bu gidişle pek sonumuz iyi değil.
  10. sonrasında türk mahallesinde ışid operasyonu yapılan patlamadır.

    ondan sonra niye bizi sevmiyorlar diye hayıflanıyorsunuz. terör örgütüne açıktan destek vermekle itham ettiğiniz ülkeler acaba ışid tarafına giden tır tır silahı ne yapsın?