afşar timuçin

Kimdir?

afşar timuçin 1939 yılında manisa ilinin akhisar ilçesinde doğdu. kökenleri bakü ve batum'a dayanan timuçin, baba tarafından azeri, anne tarafından ise gürcü asıllıdır.[1] yüksek öğrenimine istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi fransız dili ve edebiyatı bölümünde başladı. 1967 yılında, eğitimini tamamlamak üzere kanada'ya gitti. 1967'de montreal üniversitesi felsefe bölümü'nde lisans eğitimini, 1970'de istanbul üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1968–1970 yılları arasında fransızca okutmanlığı yaptı. 1981 yılında doçent, 1992 yılında profesör oldu. bir süre kocaeli üniversitesi felsefe bölümü başkanlığı görevini yürüttü. kocaeli üniversitesi'nden 2006 yılında emekliye ayrıldı.

ataç, dönem, milliyet sanat, papirüs, soyut, yazko, yelken, yeni edebiyat, yeni ufuklar, varlık dergilerinde şiirleri yayımlanmıştır.

afşar timuçin, tuncer tuğcu ile birlikte hazırladıkları, ilk sayısı 1972 yılının ekim ayında çıkan felsefe dergisi'nin sorumlu yönetmenidir. (kaynak:vikipedi)


  1. önsözleri olması gerektiği gibi yazan, kıymetli düşünürlerden biri. estetik üzerine yazdığı kitapları hacimce küçük ama çok yararlıdır. sanat tarihi öğrencilerinin okuma listelerine eklemesi lazım akademisyenlerin. tabi kendileri okuduysa. estetiği düşünce adamlarının düşüncelerinden kuramsal alandaki hatlarına geniş bir yelpazede ele alır.

    üç ciltlik düşünce tarihi de çok kıymetlidir. belli bir yaştaki/birikimdeki insanlar için basit gelebilir ama her öğrenci okumalı. üniversiteye geçmeden okunması lazım hatta. çünkü düşünce tarihine güzel bir giriş yapar. bu kitabı esas alarak çok ayrıntılı ve güzel okumalar yapılabilir. felsefe, rönesans, gerçekçilik hepsinden güzel örneklerle açıklar. üniversiteye sinema, felsefe ya da edebiyat okumak için giden öğrenci çok boş geliyor lise eğitimimiz sağolsun. üniversitede de büyük kavramlar, akımlar ve düşüncelere bulaşıyorlar. bunları ne kadar sindirdikleri muallakta. hocalarla karşılıklı bir tiyatro dönüyor. işte bu girişi afşar timuçin'in düşünce tarihi ile yapabilir öğrenciler. en azından temel kavramları öğrenir, aldığı eğitimi de düzgün bir temele oturtur. felsefe ve düşünce alanında bu gibi eserlere ihtiyacımız var. timuçin'e ne desem az.
    sezgi