1. aynı konuları farklı kaynaklardan okumak için ideal bir yöntem. sayı 4-5-6'ya kadar çıkarılabilir. ben mesela şu sıralar 6-7 kitabı idare etmeye çalışıyorum. tabi hepsine hergün imkan vermenizin mümkünatı yok ama 15 güne üç kitap sığıyor. bir ayda 6 kitap okumuş oluyorsunuz.
  2. kemal tahir'in kitap okurken uyguladığı metot. bir kitaptan sıkıldığınız zaman dinlenmek için vereceğiniz arayı boşa geçirmemek için başka bir kitaba yönelin ve kafanızı bu şekilde dağıtın der kendileri. ben tarih veya araştırma kitapları ile birlikte şiir ya da roman okurum. aralarda iyi oluyor.
  3. ikisi de sarmazsa başınız belada demektir.
    abi
  4. arkadaşlarımın şaşırdığı durum. her birine ayrı bir hayal dünyası açtığınızda bir problem olmuyor. 3 ten yukarı çıkmadım şuana kadar. ama hak veriyorum, bence zor. yukarda da dendiği gibi hakkıyla okuyup okumadığımdan emin olamıyorum.
  5. beş, on diziyi aynı anda takip edebilirsiniz ama kitap tek tek okunur.
  6. yıllar önce üniversitede bir arkadaşımın tuvaletinde tanıştığım durum. klozetin üstünde duran kitabı sorunca açıklar. ''tuvalette geçen zamanın sadece boşaltım amaçlı geçmesini zaman israfı olarak değerlendirir, tuvaleti aynı zamanda bilgi dolum noktası olarak kullanmak gerektiğini düşünürüm.'' bende kısa süreli bir aydınlanma meydana getirmiştir. deneyip başaramayınca aydınlanma geçti.
    ikinci kitabı da sadece yemek yerken okurdu. bu da biraz manidar gelmiştir bana.
  7. kitabı sevmeyip okumak zorunda olma durumunda gerçekleşiyor bu. kendimden biliyorum. çok işkence bir durum.
  8. yanımda taşımaya ağır gelen kitap okuduğum zaman tercih ettiğim durum.
  9. bir kitabı bitirip diğerine başlamak için can atmaktan kaynaklanır. bazı kitaplar yoğun iş temposuyla birleşince günlerce bitmeyebiliyor. bundan kurulmak için (bkz: hızlı okuma teknikleri) 'ni önerebilirim ama şu da bir gerçek ki her kitap hızlı okunmaz.
  10. sürekli olarak çift kitap gidiyorum. birinden yorulunca diğeri; biri daha ağır ilerleyen biri hızlı; veya bir roman ve bir deneme gibi, 2 farklı tür seçiyorum.

    feslsefe veya sosyoloji kitabı okumaya niyetlendiysem 3 ve hatta 4 kitaba çıktığı da oluyor. bunda tabi felsefeyi çok ağır okumamın etkisi büyük.